В Україні витратять 40 млн грн на зариблення річок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні витратять 40 млн грн на зариблення річок

Світ
1499
Вперше за чотири роки держава взялася за селекцію та зариблення річок. Держрибагенство вже почало пошук риборозплідних підприємств.
У кожну рибу будуть вживляти персональний чіп, що в людському вимірі як прізвище, ім’я та по батькові. Введуть його в спинний м’яз. За словами фахівців, це не шкодить мешканцям водойм. За допомогою чіпа можна ідентифікувати рибу і відстежувати, як вона розвивається. Контроль — запорука того, що мальки народжуються здоровими. А значить, вкладені гроші не підуть за течією.
Щоб відновити популяцію, в наші водойми щорічно треба запускати по 100 млн рибок. “Якщо ми один рік не наповнюємо рибою водойми, то ми втрачаємо повернення промислового потомства на 13%. Множимо це на 4 — це майже 40% риби”, — зазначила керівник прес-служби Держрибагентства Діана Кладова.
Через недофінансування риба в прісноводних водоймах зменшилася наполовину. Рятувати ситуацію взялася держава. Вперше за чотири роки на зариблення з держбюджету виділили 40 млн грн. Мальків будуть купувати у приватних підприємців. Однак ті неохоче співпрацюють. За одну рибу держава платить одну гривню. Ринкова ціна в кілька разів вища.
“Якщо ціна буде такою мізерною, то жодний товаровиробник продавати свою продукцію не буде. Це економічно не вигідно”, — сказав директор риборозвідного підприємства Леонід Гейко.
У Держрибагентстві запевняють, що спробують переглянути цінову політику. Можливо, будуть платити три гривні за одну рибу. За процесом селекційного відбору стежать і вчені. За їхніми словами, мільйонних витрат на відновлення біоресурсів можна було б уникнути, якщо б екологи контролювали ситуацію по-справжньому, а не тільки на папері.
“Щоб відбулося нормальне відтворення в річках і водосховищах, необхідно прибрати два основні фактори — це браконьєрство і неконтрольовані скиди води. Тоді і не буде необхідності викидати мільйони на зариблення у таких сховищах”, — вважає вчений Білоцерківського НАУ Олександр Олежко.
Щоб закуплені мальки дійсно потрапили у водойму, а не зникли по дорозі, Держрибагентство впроваджує нову систему контролю. За два тижні до випуску у воду буде публічно оголошувати про місце і час зариблення. Кожен бажаючий зможе прийти і самостійно проконтролювати, куди ж пішли державні гроші.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас