Укренерго почне впроваджувати "розумні мережі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укренерго почне впроваджувати "розумні мережі"

Енергетика
827
НЕК “Укренерго” затвердила стратегію розвитку на 2017-2026 рр., одна з ключових цілей якої – інтеграція до Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).
“Документ чітко визначає орієнтири, завдання і цілі за всіма аспектами діяльності підприємства для його перетворення через 10 років на інтегрованого в ENTSO-E оператора системи передачі, який входить до ТОП-5 європейських TSO (transmission system operator) за витратами на одиницю встановленої потужності обладнання і рівня технологічного розвитку”, – відзначають в НЕК.
Стратегія містить прогноз змін навколишнього середовища, SWOT-аналіз, має проміжні точки реалізації цілей і завдань на найближчу (один-два роки), середню (п’ять років) та довгострокову перспективу.
За словами директора з інвестицій та стратегії “Укренерго” Володимира Кудрицького, при розробці стратегії враховано досвід діяльності та реформування системних операторів з Австрії, Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, Грузії та Угорщини.
“Тенденції скрізь приблизно однакові – впровадження “розумних мереж”, зниження впливу людського фактора на більшість процесів, новий підхід до диспетчеризації і балансування в енергосистемі з урахуванням зростаючої частки генерації з відновлюваними джерелами енергії”, – сказав він.
У прес-службі “Укренерго” відзначають, що основними складовими стратегії є: інституціональна перебудова (інтеграція ОЕС України до ENTSO-E, функціонування в умовах нового ринку електроенергії, реформа корпоративного управління), технологічне переоснащення інфраструктури (IT, впровадження нових технологій диспетчеризації, Smart Grid і модернізація ліній і підстанцій); підвищення операційної ефективності (впровадження ERP-системи, швидке і ефективне прийняття рішень, зниження операційних витрат, що впливають на формування тарифу).
За словами голови “Укренерго” Всеволода Ковальчука, реалізація стратегії дозволить прискорити процеси перетворення НЕК на сучасну мобільну і зрозумілу для всіх європейську компанію.
“Основою будь-якої діяльності є стратегія – чітке бачення і розуміння цілей і завдань, що стоять перед тобою в певний період часу. Кожен працівник компанії повинен розуміти, куди і як ми рухаємося, відчувати себе частиною процесу змін”, – сказав він.
Згідно з документом, на сьогодні жодна з підстанцій “Укренерго” не може управлятися в дистанційному режимі, відсутня можливість автоматичного діагностування ЛЕП. Відповідні пілотні проекти планується здійснити в найближчі рік-два з доведенням через 10 років всіх 102 підстанцій до управління у дистанційному режимі і автоматичне діагностування 95% ЛЕП.
З цією метою, зокрема, буде реалізована програма автоматизації підстанцій, що передбачає заміну первинного обладнання і пристроїв релейного захисту, впроваджена автоматизована система управління технологічним процесом (АСУТП) підстанцій, а також реконструкція та заміна систем передачі даних.
“Укренерго” на сьогодні оцінює технологічну готовність ОЕС України з приєднання до ENTSO-E у 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами – у 5% за існуючого ступеня інтегрованості систем в 10%. Стратегія передбачає доведення цих умов до 99-100%-го рівня через п’ять років.
При цьому існуючий технічний можливий обсяг обміну потужності між ОЕС України з ENTSO-E планується збільшити з 885 МВт до 2200 МВт через п’ять років і до 4000 МВт – через 10 років.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас