Скільки батьки викладуть за випускний влітку-2017 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки батьки викладуть за випускний влітку-2017

Особисті фінанси
475
Поки українські школярі готуються вступити в доросле життя, їхні батьки підраховують, скільки грошей доведеться викласти за святкування випускних своїх чад. Випускники вузів зазвичай не такі дружні і святкують не курсами чи групами, а своїми компаніями.
Батьків і випускників цікавлять і ресторанні майданчики, і виїзний кейтерінг в наметах на березі річок, озер. У ресторані цікаві наявність ведучого, ді-джея, Wi-Fi, караоке, просторої літньої тераси. І додаткові можливості — феєрверки, світлова апаратура, велика сцена, вид на воду тощо.
У чому піти на випускний бал
Як розповіли ресторанні експерти, пік бронювання якраз припадає на середину травня, але особливо передбачливі почали займати місця і раніше. Отже, якщо хочеться не переплатити і вибрати заняття по душі — краще поспішити. Бронюють зазвичай класами або паралелями.
У свою чергу, ресторатори і кейтерінгові компанії не прагнуть сильно піднімати ціни перед випускними. Конкуренція в Києві і великих містах досить велика, вибір майданчиків різноманітний, тому занадто високі ціни можуть відлякати основного замовника.
Скільки коштує їжа
В середньому по країні витрати на випускні юних українців у 2017 р. зросли на 10-15%. Головним чином, це пов’язано з підвищенням ресторанних розцінок (на них найбільше позначилося підвищення комунальних тарифів). Навіть з урахуванням зниження закупівельних цін постачальників.
«Зазвичай зі зміною сезону змінюється ресторанне меню, тому і вибір страв відповідно інший, великий вибір салатів. Незмінним прикрасою столу залишаються м’ясні й рибні страви — медальйони з телятини, фермерське курча в італійському стилі, стейки. Гарніри так само змінюються в залежності від сезону і настрою гостей», — зазначила менеджер з розвитку ресторану Pagliaccio Ірина Дерев’янко.
За словами співзасновника компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Родіона Єрошека, кейтерінг коштуватиме в середньому від 300 до 600 грн на людину залежно від локації і страв. Варіантів безліч — від скромного фуршету, до банкету і барбекю.
Ресторанне меню також буде залежати від формату, майданчики, локації, рівня закладу. Мінімальний сет — закуски, порційний салат, гаряче, чай-кава, без алкоголю — коштує від 200 грн на людину. Десерт не завжди входить в мінімальну вартість. Ресторатори використовують у стравах менше дорогих інгредієнтів, ягід, екзотичних фруктів — поки не сезон. А напої багато закладів дозволяють приносити з собою.
«Замовлення пішли ще з Нового року. В основному, випускники шкіл та коледжів від 30 до 80 осіб. У нас це коштує приблизно 350-400 грн/ос. Це може бути частково з нашим алкоголем, або можна через нас замовити за оптовими цінами. Передоплата зазвичай до 50%. У меню входять холодні, гарячі закуски, гаряче і безалкогольні напої, або легкі вина. Обов’язкова присутність супроводжуючого дорослого», — розповів ресторатор Максим Храмов.
Розваги в ціні
Але потрібно розуміти, що однією лише їжею витрати не обмежуються. Додатково оплачуються ведучий, програма вечора, музика тощо.
Це індивідуальний момент. Випускники можуть бути з елітної школи і зі звичайної, різна кількість осіб, запити до програми, ведучого і шоу у випускників і батьків, оскільки оплачують свято все ж батьки, а фінансові можливості відрізняються навіть всередині одного класу.
Все ж найпопулярнішим можна назвати середній ціновий варіант. Ведучий обходиться приблизно від 4000 грн за захід (4-5 годин), вартість роботи ді-джея починається з 2500 грн за захід. Замовити дует із саксофоніста та акордеоніста можна за 1-1,5 тис. грн/3 години. Довше — за індивідуальною домовленістю.
Звісно, можна розглянути і зовсім бюджетний варіант — оренда колонки, ноутбука, мікрофона і звукорежисера обійдеться приблизно в 1500 грн.
Зустрічати світанок дорожче
Також може бути варіант, коли бенкетний зал, ресторан або інший майданчик роблять значні знижки при замовленні великих банкетів (від 100 осіб) і пропонують якісь послуги бонусом — тих же ді-джеїв та музичний супровід.
«Чим більше додаткових послуг і вищий рівень ресторану, тим вища ціна за проведення випускного. В середньому це 1500-1800 грн на людину. У цю суму включаються: ресторан з їжею і напоями, ведучий, відео і фото, транспорт. Послуги ведучого — від 5 тис. грн (мінімум) і до 20 тис. і більше», — розповіла UBR.ua гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.
Оскільки гуляють випускники традиційно довго — до 2-4 годин ночі (щоб зустріти світанок після ресторану), не виключено, що за «переробіток» ресторану також потрібно буде доплатити. В середньому, це 15% від рахунку на компенсацію персоналу і розвозити їх по домівках.
Як правило, час закінчення свята обговорюється заздалегідь. Є різні варіанти і вони залежать від гнучкості майданчика — оренда може оплачуватися окремо, окремо меню. А іноді достатньо оплатити тільки меню і домовитися про приблизний час закінчення свята.
В цілому, ресторатори розуміють, що чим довше проводиться свято, то тим швидше все закінчиться на столах і з’явиться можливість додаткового продажу страв, десертів і напоїв.
Буває і дорожче
У товстосумів все інакше. На випускні їхніх дітей витрачають значно більше.
«Заміський комплекс або міський ресторан сегменту вище середнього, у якого є банкетний зал (Прага, Вілла Віта, Фортеця і т. п.), середній чек на банкет становить 1-1,5 тис. грн. Ведучий — хтось із популярних (Дядя Жора, Джеджула) — $2-3 тис. плюс група або ді-джей більш-менш відомий — $2-3 тис. Фотограф, оператор обійдеться ще 3-4 тис. грн., а транспорт — 1 тис. грн. Ще квіти, подарунки. Загальна: 10-12 тис. грн на людину. І ще костюми/сукні для випускників — теж батькам стаття витрат», — зазначила в бесіді Ольга Насонова.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас