Шляхом "Євробачення". Як Київ готується до зустрічі гостей пісенного конкурсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шляхом "Євробачення". Як Київ готується до зустрічі гостей пісенного конкурсу

Світ
683
До старту “Євробачення” в Києві залишилося менше ніж тиждень. З одного боку, зовсім нічого, з іншого — за цей час наші люди встигають зрушити гори. Журналісти пройшлися маршрутом туристів, щоб побачити, як столиця підготувалася до зустрічі гостей і з яким настроєм на них чекають городяни.
Андріївський узвіз
Стартуємо на Подолі, на початку Андріївського узвозу. Адже сюди обов’язково потрібно сходити вдень, перед початком виступів. Сфотографуватися з Булгаковим, піднятися на Лису гору, купити магнітик або картинку у місцевих торговців. Останні, як виявилося, до напливу приїжджих зовсім не готуються.
— Ми вже пережили минуле “Євробачення”, Євро-2012 і нічого особливого від цього конкурсу не чекаємо. Тоді багато вклалися в сувенірку і прогоріли. Тематичну символіку ж потім не продаси. Ось магніти до року півня — кому вони тепер потрібні? Ніхто не стане робити ставку і прив’язуватися до конкретного заходу. Так, по трохи магнітики і намиста завеземо для фанатів і колекціонерів конкурсу. Все одно тут особливого потоку не буде. Напевно, всі гулятимуть біля фестивальних локацій. До речі, а коли там це “Євробачення”? — виставляючи на вітрину магніти з київськими краєвидами, каже літня жінка на ім’я Олена.
Інші торговці згадують: найбільший ажіотаж на сувеніри був під час Майдану. Купували і приїжджі з інших регіонів, і іноземні журналісти.
— Всі були на якійсь хвилі патріотизму, на підйомі. Людям хотілося чогось національного, народного. Зараз інтерес до цього вщух, — потирає замерзлі руки дівчина Ганна.
Багато продавців кажуть: перед конкурсом їх взагалі можуть змусити піти з Андріївського. Щоб не псували своїми столами і наметами естетизм старої вулиці.
Якщо торговці залишаться на місці, то будуть пропонувати туристам ті самі, що і завжди, тарілки, картини, вишиванки, футболки, іграшки. Спеціально піднімати ціни не збираються.
Вулиця Володимирська
Піднявшись по Андріївському узвозу, проходимо трохи по Володимирській і впираємося в Головне управління поліції в Києві. Тут можна задати основне питання, яке виникає у багатьох іноземців перед приїздом в Україну та в столицю зокрема: “Наскільки зараз тут безпечно?” Криміногенна ситуація залишає бажати кращого — на руках у населення велика кількість нелегальної зброї.
— Ми бачимо ризики кількох видів. Перший — терористична загроза. В нашій країні вона дуже висока. Другий — кримінальна. Наплив гостей з інших країн приверне сюди кримінальні елементи (кишенькових злодіїв, шахраїв і хуліганів) з різних регіонів України, — каже заступник голови Національної поліції, начальник головного управління у Києві Андрій Крищенко. — Плюс “Євробачення” викликає певний негатив у політичних і навколополітичних сил. Тому ми передбачаємо можливі протестні акції проти конкурсу.
Щоб захистити іноземців від нашого криміналітету і провокаторів, біля готелів, де вони в більшості своїй будуть зупинятися, поставлять поліцейські патрулі. Також збільшать кількість правоохоронців в центрі і в метро.
За словами Крищенка, велика кількість поліцейських буде сконцентрована на конкурсних локаціях — біля Маріїнського палацу, КВЦ “Парковий”, МВЦ і Євромістечка на Хрещатику.
— Система безпеки буде побудована, починаючи від трапа літака. Забезпечимо супровід багажу, автомобілів та автобусів офіційних делегацій. Біля готелів — цілодобове чергування. Таким чином отримаємо і профілактику правопорушень, і мінімізуємо час прибуття поліції на місце події, якщо раптом щось трапиться, — запевняє начальник поліції Києва.
Крім того, поліція взяла на себе питання організації дорожнього руху в столиці. Незважаючи на те, що місто досить завантажене транспортом, автобусам іноземних делегацій обіцяють вільний проїзд.
20 тис. фанатів та представників іноземних делегацій планують прийняти у Києві під час “Євробачення”.
Андрій Крищенко стверджує: патрульні і диспетчери зрозуміють іноземця, який звернеться за допомогою, і зможуть отримати від нього всю необхідну інформацію.
— Вже майже рік у нас проводяться курси англійської мови для операторів. Всі вони пройшли їх і можуть спілкуватися з іноземцями. Крім того, задіємо 300 осіб з академії внутрішніх справ. Вони англомовні, будуть працювати в піших патрулях. Також роздамо англо-українські розмовники та електронні перекладачі. У нас їх 250 штук, вони були закуплені ще під Євро-2012. Людина вводить текст, і він автоматично перекладається російською мовою, — пояснює Крищенко.
Забезпечувати безпеку на Лівобережці, в Києві і області в цілому українські силовики будуть самі. Просити допомоги в іноземних колег не мають наміру. Мовляв, свого досвіду стільки, що можна ділитися. Та найвагоміший кейс — Прайд 2016 року. Тоді навколо ходи ЛГБТ в повній екіпіровці марширували правоохоронці, а територія, де вона проходила, була обнесена металевими огорожами і поліцейськими кордонами. За ситуацією стежила тодішній начальник Національної поліції Хатія Деканоїдзе. У підсумку обійшлося без сутичок і великих конфліктів.
Якщо на Прайді працювали понад 6000 поліцейських, то в охороні “Євробачення” задіють 8000 службовців. Це співробітники правоохоронних органів з регіонів, Національна гвардія, експертні групи криміналістів і кінологів.
Незважаючи на те, що поліція обіцяє повсюдне бдіння, тусовщикам близько евролокацій теж варто бути обережними. Не потрібно лізти в саму гущу натовпу і надмірно вживати алкоголь. Батькам поліція рекомендує тримати дітей перед собою і уважніше стежити за цінними речами. Якщо побачите підозрілу машину, що самотньо стоїть, або якийсь предмет з дротами — звертайтеся до правоохоронців.
Софійська площа
На Софійській площі буде розміщуватися велика фан-зона від етнокультурного проекту Folk Ukraine. Вона відкриється найпершою — 30 квітня. Судячи з проекту, повинна бути дуже затишною і милою.
Шляхом "Євробачення". Як Київ готується до зустрічі гостей пісенного конкурсу
Організатори хочуть застелити всю територію фан-зони штучним газоном, створивши своєрідний зелений острівець серед старого каменю. Біля входу в неї встановлять таку ж зелену стіну, яка буде служити місцем для фото. Навколо пам’ятника Богдану Хмельницькому висадять 3000 живих тюльпанів.
— Основна ідея — підкреслити велич історичних фасадів і зробити фан-містечко максимально квітучим, — пояснюють в Folk Ukraine.
По периметру фан-зони у вигляді намиста будуть стояти намети з майстер-класами. Серед них валяння з вовни, розпис яєць, караоке. Обіцяють також кіно під відкритим небом, дитячі розваги, прокат велосипедів і гіроскутерів. Поряд розмістять фудкорт і лаунж-зону.
На великій сцені встановлять екран, на якому будуть транслюватися конкурсні виступи. У день відкриття фан-зони на ній виступлять, як кажуть організатори, хедлайнери української естради та учасники відбору на “Євробачення”. Однак список артистів поки що не повідомляють.
— Також презентуємо документальну кінострічку “Від Пономарьова до O. Torvald”. Ті, хто представляв Україну на “Євробаченні” в минулі роки, поділяться своїми історіями участі в конкурсі, — анонсують Folk Ukraine.
Вхід в цю фан-зону, як і у всі інші, буде безкоштовним.
Михайлівська площа, Поштова площа, Хрещатик
Тут будуть розміщуватися інші фан-зони. Кожна з них, як повідомляє директор департаменту культури КМДА Діана Попова, буде мати власне оформлення і програму.
— Ми консультувалися зі своїми іноземними колегами, і найголовніша порада, яку вони дали: “Готуйтеся не спати. Особливо в останній місяць перед початком”. Так воно і вийшло. Роботи в підготовчому процесі дуже багато. Придумано багато, але як воно буде реалізовано, поки що складно сказати. Відбираючи проекти для офіційних локацій, ми хотіли, щоб вони відображали різноманіття і колорит нашої країни, — не вдаючись у подробиці, каже Діана Попова. — Офіційні фан-зони будуть на Контрактовій, Михайлівській, Поштовій, Троїцькій, Софійській площах і в Київській фортеці. Також Eurovillage на Хрещатику. Кожна з них розрахована на велику кількість людей. Всього ж ми припускаємо, що прохідність буде кілька мільйонів осіб. При цьому не виключено, що хтось самостійно організує ще фан-майданчики у Гідропарку та у дворах.
10 млн євро сподівається заробити міська влада завдяки проведенню “Євробачення”
Якщо пісні, танці і вулична їжа для завсідників міських заходів — річ непримітна, то лазерне 3D-mapping-show Kyiv Light Fest здивує кожного. Протягом трьох днів, з 19:00 до 23:00, українські й зарубіжні художники на Андріївському узвозі, Поштовій, Михайлівській, Контрактовій площі та в парку Кіото покажуть свої відеопроекції під назвою “Україна 360°”. Обіцяють, що буде видовищно.
Також київські чиновники вирішили, що при організації “Євробачення” у 2005 році недостатньо використовували можливості Дніпра і Лівого берега. Тому цього разу вирішено було запустити річковий трамвайчик. Кораблик буде возити бажаючих з одного берега на інший.
Лівобережна
Тут найголовніша локація. Міжнародний виставковий центр, де власне і пройдуть конкурсні виступи.
В хвилині ходьби від станції метро потрапляєш в натовп робітників, які укладають тротуарну плитку. У них врізається натовп пішоходів і дратується. Багато жителів Лівобережжя незадоволені тим, що більше місяця не можуть нормально ходити по вулиці.
— Асфальт з тротуару зняли, тепер кладуть плитку. Але абияк. Подивіться, які щілини між однією доріжкою і іншою — тут же ногу зламати можна! Два місяці живемо в безладі! — скаржиться пенсіонерка Валентина Іванівна.
Також песимістично щодо конкурсу налаштовані і пенсіонери, які торгують у метро. Вони знають: їх перед стартом фестивалю обов’язково розженуть. У вуличній торгівлі ж ніякого естетизму.
Зате його точно хочуть додати комунальники.
“Всі вкладення, витрачені на інфраструктуру “Євробачення”, себе не виправдають і не окупляться”
По-перше, вони мають намір висадити рекордну кількість квітів — 5 мільйонів. Також планують клумби, 10 тематичних панно, які розмістять на в’їздах у Київ, та різноманітні арт-композиції (одну з них “Київзеленбуд” уже презентував у парку “Перемога”). Причому більша частина квітів — багаторічники. Тобто композиції будуть прикрашати місто як мінімум і в наступному році.
— Також плануємо відремонтувати 120 парків. У минулому році навели порядок у 64, — звітують в КМДА.
По-друге, 1 травня в Києві запустять фонтани. Найвищий комплекс на Русанівці і в центрі.
— Фонтани вже перевірили. На тих об’єктах, де проводиться капремонт, на даний момент йде монтаж обладнання, — каже заступник голови міської адміністрації Петро Пантелеєв.
До речі, великий і шість малих фонтанів на Хрещатику будуть світло-музичними, як на Русанівському каналі. Завдяки підсилювачам звуку їх буде чутно навіть на Бессарабській площі. Виставу можна буде подивитися з 21:00 до 23:00 щодня з вівторка по неділю включно. Щоб вандали не розкурочили фонтани, біля них встановлять відеоспостереження. Спеціально до “Євробачення” цього року комунальники відремонтують велику і малу чаші. Вони сильно постраждали під час Майдану і не працюють вже кілька років.
— Болюче питання для Києва — громадські туалети. За основними туристичними маршрутами, які будуть проходити через історичні пам’ятки та конкурсні локації, ми забезпечимо модульні туалети. Вони будуть безкоштовними. Також розробляємо можливість поставити стаціонарні в публічних місцях, біля зупинок і транспортних вузлів. Що стосується кількості, то будемо орієнтуватися за кількістю людей, — додає Пантелеєв.
При цьому департамент ЖКГ спільно з обслуговуючими підприємствами збирається переформатувати графік вивозу сміття. Щоб було оперативне прибирання і вулиці не захаращувались.
Не стосується зовнішнього вигляду міста, але має велике значення електрика. Те, без чого провести конкурс неможливо.
Щоб під час сильного навантаження не виникло жодних проблем, фахівці “Київенерго” підкріплять потужності в Дніпровському районі. Планують прокласти нові кабельні лінії та провести реконструкцію підстанції “Лівобережна” — обладнання для неї прислали, а весь процес обійдеться у 30 млн грн. Також спеціально побудовані два трансформатори.
Петро Пантелеєв підкреслює: всі роботи “Київенерго” проводить у рамках ремонтної програми, і це не позначиться на тарифах для населення.
Радник голови КМДА з питань “Євробачення” Андрій Мірошниченко стверджує, що всі роботи — укладання дорожнього полотна, тротуарів, оформлення газонів та інше — повинні завершити до 8 травня. Всього, за його словами, на підготовку до конкурсу Київ витратив 200 млн грн. Орієнтовно місто сподівається заробити 10 млн євро з урахуванням, що приїде 20 тисяч фанатів та представників делегацій.
Любов Сидоренко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас