Данія припинить субсидіювати відновлювану енергетику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія припинить субсидіювати відновлювану енергетику

Енергетика
2464
Як розповів Ларс Ліллехолт виданню Bloomberg, відновлювана енергетика Данії розвивається так швидко, що вже через кілька років зможе повністю обходитися без державних субсидій, за рахунок яких вона існує останні чотири десятиліття. «Ми дуже близькі до цього», — каже Ліллехолт.
За його словами, ще торік він не міг уявити такого швидкого зростання. Однак досвід датських компаній Vestas Wind Systems (найбільший в світі виробник вітрових турбін) і Dong Energy (найбільший оператор прибережних вітрових електростанцій) показує, що чиста енергія тепер коштує не дорожче від електрики, яку отримують при спалюванні вугілля.
В майбутньому, на думку міністра, зростання відновлюваної енергетики стане ще більш помітним. «Все говорить про те, що нові технології допоможуть зробити відновлювані джерела енергії ще більш конкурентоспроможними», — сказав міністр. І позаяк чиста енергія стає все більш дешевою, «вже сьогодні неможливо побудувати вугільну електростанцію без державних субсидій», додав він.
Данія має намір повністю перейти на відновлювану енергетику до 2050 року. Зараз країна отримує з відновлюваних джерел приблизно 56% всієї споживаної електроенергії, а данська вітряна турбіна виробництва Vestas Wind Systems нещодавно встановила світовий рекорд з вироблення електрики.
Про те, що виробництво чистої енергії більше не потребує державних субсидій, говорять результати тендеру на будівництво чотирьох прибережних вітрових електростанцій, який нещодавно пройшов у Німеччині. Три з чотирьох вітроелектростанцій будуть побудовані без залучення державного фінансування. Крім того, шотландська організація Scottish Renewables нещодавно провела дослідження, згідно з яким Великобританія зможе без залучення державних субсидій отримати 1 ГВт потужностей, просто дозволивши компаніям будівництво прибережних вітрових електростанцій.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас