Створено 2D-матеріал, який проводить електрику зі швидкістю світла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено 2D-матеріал, який проводить електрику зі швидкістю світла

Технології&Авто
1201
Фізики Каліфорнійського університету в Ірвайні з колегами з інших наукових центрів країн відкрили новий двовимірний матеріал з проривними властивостями. Сайт Phys.org пише, що блоки такого матеріалу можуть бути використані в квантових комп’ютерах і в іншій високопродуктивній техніці майбутнього.
Вчені синтезували з’єднання телурид хрому германію (ТХГ) з унікальними властивостями. Щоб вивчити фізику процесів, що проходять в отриманому ними 2D-матеріалі, вони взяли крихітну лусочку з’єднання — два атоми товщиною. Вчені дійшли висновку, що ТХГ зможе значно збільшити потужність і швидкість обчислювальної техніки.
Цей матеріал відрізняється від кремнію, який використовується в сучасній обчислювальній техніці, тим, що проводить електрику майже зі швидкістю світла. В кремнії заряд переносять електрони, а в новому матеріалі це відбувається за рахунок ферміонів Дірака або Майорани — елементарних частинок без стабільної маси, які пересуваються зі швидкістю світла. За рахунок такої неймовірної швидкості передачі інформації і очікується збільшення продуктивності комп’ютерів майбутнього.
Один з авторів дослідження, професор Цзин Ся, зазначає, що отримані результати говорять про те, що раніше повністю теоретичні концепції, нарешті, можуть бути застосовані на практиці. За його словами, своє відкриття команда вчених спробує використовувати для проектування повноцінного квантового комп’ютера, який зараз можливий тільки в теорії.
Досі основним претендентом на заміну кремнію в майбутніх комп’ютерах вважався графен — матеріал товщиною в один атом, що прискорює обчислення, опреснює воду, поліпшує слух. Графен забезпечує величезну швидкість пересування електронів за рахунок своєї гладкої поверхні. Але є проблема: для деяких комп’ютерних компонентів, наприклад для пам’яті, необхідні не тільки електронні властивості матеріалу, але і магнітні — у графену вони не виражені. А ТХГ володіє яскраво вираженими і електронними, і магнітними властивостями.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас