Україна може експортувати озброєння на три мільярди доларів на рік – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може експортувати озброєння на три мільярди доларів на рік – експерт

Казна та Політика
375
Експортний потенціал України з озброєння і військової техніки становить близько $3 млрд на рік. Однак за 2016 рік Україна експортувала військового обладнання лише на $740 млн.
Про це на презентації проекту “Аудит зовнішньої політики України. Індекс відносин” Інституту світової політики заявив директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.
Валентин Бадрак сказав: “По-перше, валюта (від продажу озброєнь і техніки за кордон – Авт.) дає оборотні кошти, виробництво не зупиняється і є можливість розвитку підприємств. По-друге, війна з Росією, напевно, не вічна, і Україна на ринку озброєнь завжди була серйозним гравцем. Є сподівання, що Україна утримає позиції, хоч експорт і впав. У 2009 році був рекордний експорт на $2 млрд. А сьогодні $740 млн. Це мало, але це можливість утриматися. І ще один момент: для армії зараз більш важливо отримати 10 танків “Булат”, ніж один танк “Оплот”. Чому? Бо танк “Оплот” потрібно освоїти, а це час, це тренажерний комплекс, потрібно навчити офіцерів і т. д. Це до року роботи”.
До того ж, за його словами, за минулий рік зросла частка приватних підприємств у державному оборонному замовленні. Якщо в 2015-му частка державних підприємств становила 67% (відповідно 33% приватних), то за 9 місяців 2016 року частка приватних компаній склала 61,1% (відповідно 38,9% державних). Як пояснюють експерти, наприклад, модернізація танка на 60-70% дешевша в приватних компаніях, ніж в держструктурах. Хоча, за словами заступника гендиректора з зовнішньоекономічної діяльності ДП “Укроборонпром” Дениса Гурака, до кінця 2016 року показники змістилися у бік збільшення частки держкомпаній до 50%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас