Чому не варто очікувати істотного зростання зарплати в найближчі роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому не варто очікувати істотного зростання зарплати в найближчі роки

Казна та Політика
2809
В найближчі пару років істотного зростання зарплат очікувати не варто, тому що в світовому рейтингу інвестпривабливості в 2016 році наша країна впала на 41 позицію в порівнянні з 2015 — це найбільше падіння серед усіх країн.
Міжнародна аудиторська компанія BDO щорічно оцінює інвестиційну привабливість різних країн. При цьому враховують політичну, економічну та соціальну ситуацію. Так от, Україна в 2016 році поставила своєрідний антирекорд, випередивши за темпами падіння навіть африканські країни. Ми вивчили звіт.
ТОП-5 країн у світі за умовами для інвестицій: дві з Азії, три з Європи
Лідируючі позиції в рейтингу займають азіатські країни. Провівши роки на другому і третьому місцях, у 2016 році Гонконг виявився на вершині рейтингу. Країна добре зарекомендувала себе в політичній і соціальній сферах, особливо в економічній.
Сінгапур знаходиться на другій позиції. Обидві країни мають сприятливе законодавство для інвесторів і великий ринковий потенціал.
З європейських держав лідирує Голландія — на третьому місці в світі. Вона вперше опинилася в трійці лідерів завдяки орієнтації фінансової політики на міжнародні ринки, розташуванню в Європі і найкращим показникам індексу цін виробників серед країн-членів ОЕСР.
Швейцарія впала з першої позиції в 2015 році на четверте місце через незначне зниження за абсолютними показниками, і все ще очолює бізнес-ринок.
Норвегія замикає п’ятірку найсильніших.
Чому не варто очікувати істотного зростання зарплати в найближчі роки
Україна в рейтингу наче катається на поганих американських гірках
За останні роки найкращий результат, якого досягла Україна, був у 2015 році: тоді ми розташувалися на 89 місце із 170 країн.
Чому не варто очікувати істотного зростання зарплати в найближчі роки
Але вже в 2016 році Україна впала до 130 місця в загальному рейтингу, обійшовши за темпами спаду Південну Африку, Камерун і Мавританію. Серед причин такого вражаючого обвалу звіт називає війну, відсутність захисту для потенційних інвесторів і безпрецедентний рівень корупції.
Білорусь впала всього на 3 позиції, посівши колишнє українське 89 місце, Росія і Польща ж не змінили позицій і знаходяться на 34 і 100 місці відповідно.
Україна залучає інвестиції так само “добре”, як Мадагаскар, Кенія і Таджикистан
Ти взагалі знаєш, де знаходиться така важлива для світової економіки країна, як Мадагаскар? Десь в Африці, якщо згадати пінгвінів з мультика. Кенія в останні кілька десятків років відзначилася диктатором у владі, державним переворотом і міжнаціональними заворушеннями. А про існування Таджикистану більшість жителів Землі взагалі не чули, не кажучи вже про те, щоб туди інвестувати. Класна компанія для країни в центрі Європи, яка хоче вступити в ЄС.
Чому не варто очікувати істотного зростання зарплати в найближчі роки
Навіть країни Африки показали більше зростання
З країн, які значно піднялися в рейтингу завдяки реформам та інновацій, варто відзначити Малаві — на 20 позицій, Кабо-Верде — на 18 позицій вгору, і Косово — на 20 позицій. Серед розвинених країн найсильніше поліпшила показники Ірландія — на 10 позицій.
Як інвестиції впливають на твою зарплату і зарплату оточуючих — простий приклад
На початку статті ми писали, що без інвестицій зарплата не зросте. Як же інвестиції впливають на зарплату? Напевно, у кожного є знайомий, який працює на заводі.
Припустімо, це буде завод “ЗАЗ” у Запоріжжі. Або ти сам там працюєш.
Зарплата на заводі часто залежить від того, скільки машин збере завод в цьому місяці. Але роботи у нього майже немає, і зарплата маленька, тому що старе обладнання, на ньому не можна зібрати нормальну машину. Тому замовлень і немає.
А якщо б у заводу був інвестор, який вклав би в нього гроші (в обмін на прибуток в майбутньому, звичайно), то завод міг би придбати нові верстати і клепати такі ж круті машини, як німці. Сусід збирав би багато дорогих авто і отримував би високу зарплату. Він би платив багато податків, за які держава може зробити гарні дороги і ще багато чого. З високою зарплатою він міг би купувати багато різних товарів, тобто платити зарплату тим, хто їх виробляє і продає. І так далі по ланцюжку.
Але оскільки на заводі немає інвестора, замовлень на машини майже немає, зарплата у твого знайомого маленька, податків з нього держава теж майже не отримує, і він економить кожну копійку. Ось так позиція України у рейтингу, який складає незнайома тобі аудиторська компанія, впливає на твою зарплату.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас