Фізики створили речовину з негативною масою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізики створили речовину з негативною масою

Технології&Авто
3198
Вчені з Університету штату Вашингтон, як повідомляється на його сайті, отримали речовину, яка поводиться так, немов її маса негативна. Якщо прикласти до неї силу, то вона почне рухатися не в напрямку дії сили, а у зворотному. Вчені кажуть, що маса, як і електричний заряд, теж може бути негативною.
Феномен негативної маси можливо продемонструвати виключно в лабораторних умовах. Вчені охолодили атоми рубідію практично до абсолютного нуля. Це дозволило створити так званий конденсат Бозе-Ейнштейна. В цьому стані, за теоретичним викладкам Альберта Ейнштейна і індійського фізика Шатьендраната Бозе (на його честь названа елементарна частинка бозон), частинки речовини починають рухатися настільки повільно, що, згідно з принципами квантової механіки, їхня поведінка більше схожа на поведінку хвиль. При цьому частинки синхронізуються і рухаються в унісон. Через це не відбувається втрат енергії. Таку рідину називають надрідкою. Вона і демонструє феномен негативною маси.
Вченим вперше вдалося отримати такий матеріал. Потрібні умови були створені за допомогою лазерів. Ними вчені сповільнювали частинки, роблячи їх більш холодними. Частинки з високою енергією залишали речовину, як пара, що також охолоджував систему. На цьому етапі речовина все ще мала позитивну масу. Щоб це виправити, фізики використовували інший набір лазерів. Ці лазери «штовхали» атоми, змінюючи їхній спін. І після таких «стусанів», атоми рубідію починали поводитися як речовина з негативною масою — вони летіли не в бік, куди був направлений вектор «стусана», а в протилежний.
Така поведінка матерії зовсім не збігається з традиційним уявленням про рух частинок. Фундаментальний закон динаміки, відомий як Другий закон Ньютона (F=ma, сила, що діє на тіло, дорівнює добутку маси тіла на прискорення, що передається цією силою, при цьому вектор напрямку сили повинен збігатися з вектором прискорення тіла), припиняє працювати.
Раніше також були спроби отримати ефект негативної маси, але над ним не було такого контролю, як в цьому експерименті. Зараз вдалося зафіксувати негативну масу без жодних ускладнень і невизначеностей. Фізики кажуть, що цей успіх дозволить вивчати більш складні концепції негативної маси в космології.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас