У Нацбанку висловилися щодо коментарів про кримінальне переслідування Гонтаревої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку висловилися щодо коментарів про кримінальне переслідування Гонтаревої

Казна та Політика
575
Національний банк вважає безпідставними коментарі політиків про кримінальне переслідування його голови Валерії Гонтаревої.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
“Заяви деяких політиків щодо кримінальних переслідувань керівництва Національного банку україни та мене особисто не мають під собою жодних підстав, крім бажання отримати політичні дивіденди. Вкрай неприємно спостерігати, як ті, хто публічно заявляв про свою відданість принципам та ідеям Революції гідності” та розвитку європейської демократичної України, вдаються до відвертих маніпуляцій в стилі популістів і рупорів політиків “старої генерації”, – заявила Гонтарева.
Національний банк зупинив діяльність банків, які проводили незаконні операції, в тому числі, які виводили кошти рефінансування за межі України.
Отже, Національний банк неодноразово звертався в правоохоронні органи з приводу розслідування правопорушень, пов’язаних з неповерненням Нацбанку рефінансування неплатоспроможними банками.
“Наприклад, в 2015-2016 роках саме з цього приводу НБУ направив до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочину акціонерами цих банків, а також ініціював 44 судові справи щодо стягнення заборгованості цих банків перед Національним банком з майнових та фінансових поручителів”, – відзначає НБУ.
НБУ нагадує, що саме під час перебування Гонтаревої на посаді голови НБУ були зупинені незаконні операції з виведення коштів за межі України деякими українськими банками через європейські банки.
“Сьогодні жоден з українських банків не має подібних рахунків”, – коментують в Нацбанку.
Також НБУ звертає увагу, що існуючі проблеми з недостатністю капіталу та кредитуванням пов’язаних осіб у Приватбанку виявив саме він.
“Зараз розроблено механізм роботи з реструктуризації кредитів, які були надані пов’язаним з банком особам. Цей механізм чітко прописано в Меморандумі з МВФ”, – резюмував Центральний банк.
10 квітня Гонтарева повідомила, що з 10 травня вона залишає посаду голови НБУ.
Вона вже написала відповідну заяву про звільнення і чекає на швидке задоволення її Президентом і Верховною Радою.
Також вона подала Президенту 4 кандидатури на цю посаду.
Гонтарева очікує, що наступним головою НБУ стане технократ і професіонал.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас