Приклад для Кличка: як відкриті дані допомагають вирішувати міські проблеми - 3 кейса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приклад для Кличка: як відкриті дані допомагають вирішувати міські проблеми - 3 кейса

Казна та Політика
629
Недавно київська мерія визнала, що не в курсі, скільки грошей комунальних підприємств залишилося на рахунках банку, що лопнув “Хрещатик”. Вдумайтеся, керівництво міста не в курсі, що відбувається з міськими грошима. А в той же час в США у всю використовують всі доступні дані, щоб покращувати життя горожан.
У квітні 2015 року в США стартував проект “What works cities”, який допоможе містам ефективно використовувати всім доступну інформацію: про трафік, як повітря і так далі. Основна мета – навчитися збирати і використовувати відкриті дані незвичайним способом, з максимальною користю для городян. Проект коштуватиме 42 мільйони доларів.
Сан-Франциско використовує дані санітарних інспекцій для рейтингу ресторанів
Спільно з організацією Yelp влади Сан-Франциско використовували дані інспекцій ресторанів і створили сайт, на якому можна оцінити “здоров’я” того чи іншого закладу. На сторінці кожного ресторану на спеціальному сайті є показник здоров’я за 100-бальною шкалою.
Це допомагає інформувати відвідувачів про заклади, де є проблеми з санітарією. Це свого роду маячок, який повідомляє жителям про те, що в тому чи іншому ресторані може бути небезпечно їсти. Він навіть може зганьбити ресторани, які не дотримуються санітарні норми. Оцінками Yelp прийнято довіряти.
Приклад для Кличка: як відкриті дані допомагають вирішувати міські проблеми - 3 кейса
В Луїсвіллі в інгалятори встановлюють датчики, щоб зрозуміти, де повітря брудний
Оскільки долина річки Огайо в Луїсвіллі утримує забруднені маси повітря на місці, в місті важко жити людям з астмою і алергією. Влада міста спільно з постачальником медичних послуг Propeller Health встановили GPS-датчики всередині інгаляторів астматиків, щоб дізнатися, коли і де в місті люди використовують їх найбільше. Це допомогло зіставити місця найбільш частого використання інгалятора з даними про якість повітря. В результаті у керівників місцевого охорони здоров’я з’явилася карта, на якій вони бачать, в яких районах міста найбільше проблем з повітрям.
Приклад для Кличка: як відкриті дані допомагають вирішувати міські проблеми - 3 кейса
Всі ті дані, які використовувала міська влада в прикладах вище, так і називаються: відкриті дані. У будь-якій державній структурі таких даних повно. Якщо їх грамотно і комплексно використовувати, вони перетворюються на потужний інструмент, який дозволяє визначити і вирішити міські проблеми, зрозуміти, на що насправді потрібно виділяти гроші.
Новий Орлеан зміг зменшити запустіння на 30%
Частина міст в Америці повторюють долю Детройта: безробіття, високий рівень злочинності і бідність ведуть до економічного занепаду і відтоку населення. Люди їдуть з таких міст, ті, хто залишився, не платять податки і живуть за межею бідності.
Влада Нового Орлеана, який сильно постраждав від урагану “Катріна”, вирішила боротися з цією проблемою незвичайним чином.
У 2010 році була запущена програма BlightSTAT, за допомогою якої і міська влада, і громадяни можуть бачити, як місто бореться з пусткою.
Створена карта Blightstatus, на якій жителі бачать інформацію, про правопорушення за конкретною адресою. Зібрані таким чином дані допомагають боротися з пусткою міста. І в цій боротьбі, на думку видання The Governing, місто перемагає. У 2014 році влада Нового Орлеана оголосила, що зуміли скоротити занепад міста на 30% в порівнянні з 2010 роком.
Приклад для Кличка: як відкриті дані допомагають вирішувати міські проблеми - 3 кейса
В Україні теж працюють з відкритими даними, але поки не так активно
За підсумками 2015 року Україна перебувала на 62-му місці з 92 країн в рейтингу відкритих даних Open Data Barometer. Лідирують в рейтингу США і Великобританія. З 2013 року у нас діє портал відкритих даних України data.gov.ua.
Мінінфраструктури надає всі необхідні дані п’яти стартапам, які перемогли в конкурсі антикорупційних проектів. У Львові працює портал відкритих даних, де є списки об’єктів ЖКГ та культури, медичних і освітніх установах і так далі.
Також є зручний додаток Lviv Transport Tracker, який показує міський транспорт в реальному часі.
У Вінниці міськрада надає онлайн-доступ до своїх документів, а жителі після реєстрації на сайті мерії можуть записатися на прийом до чиновника, а також мають електронний доступ до адмінпослуг. Дніпро після приєднання до Міжнародної хартії відкритих даних оновив свою карту: тепер на ній можна побачити, де і що в місті планується будувати чи ремонтувати.
Також карта стала показувати інформацію про сезонної торгівлі – наприклад офіційні місця продажу ялинок в новорічні свята.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас