Генетики навчилися отримувати зі стовбурових клітин будь-який тип тканин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генетики навчилися отримувати зі стовбурових клітин будь-який тип тканин

Світ
1012
Вчені Інституту біологічних досліджень Солка (США) за сприяння Пекінського університету відкрили хімічний коктейль, що дозволяє вирощувати зі стовбурних клітин як зародкові, так і позазародкові тканини.
Коли вчені говорять про тотипотентні і плюрипотентні стовбурові клітини, вони мають на увазі, що ці клітини можуть, як ембріон, розвинутися в будь-який тип тканини. Але тотипотентні клітини відрізняються від плюрипотентних тим, що здатні призвести позазародкові тканини, наприклад, плаценту. Нова технологія повинна допомогти в моделюванні процесів раннього розвитку плода і захворювань, що впливають на імплантацію ембріонів і функції плаценти, поліпшити методи екстракорпорального запліднення і вирощування донорських органів.
«Під час ембріонального розвитку запліднена яйцеклітина вважається тотипотентною, оскільки може розвинутися в будь-які зародкові і позазародкові лінії. Однак, отримання стовбурових клітин з таким потенціалом в лабораторії було важким завданням, – каже професор Хуан Карлос Іспісуа Бемонте, один з авторів роботи. – Це перший досвід отримання стабільної стовбурової клітини, яка має тотипотентність потенціалом до подвійного розвитку як в зародкові, так і у позазародкові лінії».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас