Чи буде абонплата за газ, і скільки доведеться платити українцям: нові рішення регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи буде абонплата за газ, і скільки доведеться платити українцям: нові рішення регулятора

Енергетика
1391
НКРЕКП в кінці минулого місяця прийняла рішення з першого квітня вивести з тарифу на газ вартість транспортування і розподілу блакитного палива. У результаті всіх українців зобов’язали платити абонплату в розмірі від 38 до 288 гривень. Проти нововведення НКРЕКП виступили і президент, і Кабінет міністрів. Одне з головних зауважень – субсидія на абонплату не призначається, в результаті платіжки деяких українців зросли вдвічі. Скільки українцям доведеться платити за блакитне паливо і що буде з абонплатою?
Рішення призупинять
“В Україні з першого квітня поділяють тариф на газ”, – заявили в кінці минулого місяця в Нацкомісії з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКП). Нововведення повинно було вдарити по гаманцю українців, які використовують газ лише для приготування їжі, а таких, згідно з даними Держстату, близько 40% .
Своєю постановою комісія прибрала з тарифу на газ вартість транспортування і розподілу. В результаті кубометр блакитного палива повинен був подешевшати з 6,8 до 6 гривень, крім того, щомісяця довелося б платити абонентську плату в розмірі від 38 до 288 гривень.
Сума залежить від типу лічильника і міської інфраструктури. Більшість українців встановили газові лічильники G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). Кияни з таким приладом обліку повинні були заплатити абонплату 67,2 гривні, без лічильника – 44,8 гривні. У Харкові абонплата склала 88,8 гривні з лічильником і 59,2 гривні без нього. Середня по Україні абонплата – 90 гривень. Найдорожче в Закарпатській області, 204 гривні з лічильником і 136 гривень без нього.
Наприклад, сім’я з трьох осіб у київській багатоповерхівці з опаленням та гарячою водою за місяць у середньому спалює 13,2 кубометра газу (згідно з соціальною нормою споживання). До першого квітня такій сім’ї доводиться платити 90 гривень, а після першого квітня – 146,4 гривні (79,2 за тарифом за газ і 67,2 гривні абонплати).
Рішення НКРЕКП розкритикував президент. Так, на сайті глави держави з’явилося офіційне звернення Петра Порошенка: “Звертаюся до уряду і НКРЕКП знайти узгоджене рішення, яке б передбачало не підвищення тарифів і поширення субсидій на всі види платежів для всіх, хто цього потребує”.
У відповідь у комісії заявили, що введення абонплати перенесуть на невідомий час. Нововведення повинні переглянути та узгодити з Кабміном. Так, уряду належить внести зміни в постанову про “Спрощений механізм надання субсидій” для того, щоб субсидія покривала абонплату.
Якби комісія не відклала своє рішення, вже в наступному місяці деяким субсидіантам довелося б платити за комуналку вдвічі більше. Так, сім’я з двох літніх людей у Закарпатській області за умови, якщо обидва отримують мінімальну пенсію, за всі комунальні послуги з субсидією заплатять не більше 150 гривень, а за абонплату – 204 гривні. Фактично, вартість комуналки для такої сім’ї зросла на 136%. До речі, до кінця цього року субсидію на комунальні послуги будуть отримувати 9 з 15 мільйонів домогосподарств.
Абонентська плата вигідна українцям, які опалюють свої будинки газом
Введення абонентської плати вигідно тим, хто витрачає багато блакитного палива. Наприклад, якщо сім’я опалює будинок газом. На даний момент у Києві 87 кубів коштують 591,6 гривень, після нововведення за такий же обсяг доведеться заплатити 589,2 гривні. На кожному наступному кубометрі українці зможуть економити 80 копійок. До квітня за 200 кубів доведеться заплатити 1360 гривень, а після квітня – 1267,2 гривні.
“У підсумку ті, хто опалює будинок газом, виявляться у виграші, бо у них витрата газу 200-300 куб. на місяць, тобто економія на газі, що здешевшав, перекриє введення абонплати”, — впевнений директор енергопрограми Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.
Абонентська плата на газ передбачена в меморандумі з МВФ і в законі України про ринок газу, заявляє глава НКРЕКП Дмитро Вовк. Погодивши нововведення з Кабміном, Нацкомісія знову повернеться до питання запровадження абонентської плати.
“Це є європейською практикою, по-друге, закон України про ринок газу прямо передбачає використання принципу потужності. По-третє, цей поділ рахунку міститься в меморандумі з МВФ. І це рішення для споживача дозволяє отримати якісні безпечні послуги з газопостачання”, – сказав Вовк під час свого брифінгу кілька днів тому.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас