Fitch підтвердив рейтинг Києва В- — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch підтвердив рейтинг Києва В-

Казна та Політика
448
Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) міста Києва в іноземній і національній валюті на рівні B-.
Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства.
Агентство також підтвердило національний довгостроковий рейтинг міста на рівні BBB.
Прогноз за рейтингами – “Стабільний”.
Підтвердження рейтингів відображає незмінний базовий сценарій Fitch щодо адекватних бюджетних показників міста, хоча вони і піддаються волатильності через бюджетні і податкові реформи, що проводяться, і слабке інституційне середовище для субнаціональних утворень в Україні.
Рейтинги також враховують прямий борг, що скоротився після реструктуризації, але як і раніше високі умовні зобов’язання.
Fitch очікує, що фінансові показники Києва залишаться нестійкими в середньостроковій перспективі з огляду на загальний слабкий рівень суверенних державних фінансів і непередбачувані фіскальні зміни на тлі збереження невизначеності щодо макроекономічної стабільності.
“У 2015-2016 роках місто мало профіцит на рівні понад 10% від усіх доходів і операційний баланс на рівні 40% від операційних доходів. Це суттєво перевищує середній дефіцит у 2% і операційний баланс у 16% в 2012-2014 роках, зважаючи на істотні зміни фіскального регулювання в Україні. Більш високі показники в 2015-2016 роках підтримувалися новими джерелами доходів, переданих місту, і поступовим збільшенням ставок за основними податками”, – повідомляє Fitch.
На думку агентства, умовний ризик у Києва залишається істотним і обумовлений зобов’язаннями муніципальних підприємств сектора ЖКГ, які мають накопичену кредиторську заборгованість перед постачальниками за 2014-2016 роки.
“Місто видало кілька гарантій для підтримки проектів у транспортному та житловому секторах. Більшість цих кредитів номіновані в євро, що піддає місто валютного ризику”, – пояснюють експерти агентства.
Київ отримує переваги за рахунок столичного статусу і залишається одним з найбагатших міст в країні, на яке історично припадає понад 20% ВВП країни.
Тим не менш, показники добробуту України залишаються низькими за міжнародними стандартами (ВВП на душу населення в 2015 році дорівнював 2 123 доларів), що обумовлює оцінку Fitch економіки країни як слабку і стримує рейтинги міста.
Економіка України продемонструвала невелике відновлення в 2016 році.
За оцінками Fitch, ВВП України зріс на 1,1% до попереднього року у 2016 році (2015 рік: скорочення на 9,9%), і агентство очікує його зростання на 2,5%-3,0% в 2017-2018 роках.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас