Банкіри і аграрії обговорили основні інструменти розвитку сектора агробізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри і аграрії обговорили основні інструменти розвитку сектора агробізнесу

Світ
33
29 березня 2017 року в Кропивницькому відбувся круглий стіл для сільгоспвиробників на тему «Нові інструменти розвитку сільгоспвиробників – зовнішньоекономічна діяльність та документарні операції». Ініціатором та організатором заходу виступив Банк ПІВДЕННИЙ. Цю ініціативу підтримала Кіровоградська регіональна торгово-промислова палата.
В роботі круглого столу взяли участь: Ірина Саєнко, Президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, Сергій Коренюк, директор Департаменту АПК при Кіровоградській облдержадміністрації, Алла Гайдерова, начальник Кропивницького РВ Банку ПІВДЕННИЙ, Євген Голобородько, керівник альтернативних каналів продажів Банку ПІВДЕННИЙ, Андрій Сусленко, регіональний куратор Департаменту МСБ Банку ПІВДЕННИЙ.
Перша частина круглого столу була присвячена огляду основних макроекономічних і фінансових чинників фінансової системи України за 2016 рік.
За підсумками минулого року платіжний баланс України мав позитивне сальдо. Приплив іноземної валюти в країну перевищив відтік завдяки інвестиціям і запозиченням.
Україна імпортує значно більше продукції, ніж постачає на експорт, а це певні ризики для економіки, в тому числі і валютні.
Як зазначила Алла Гайдерова, начальник регіонального відділення в Кропивницькому: «Поліпшити ситуацію з курсовими коливаннями допоможуть нові зміни в законодавстві, а саме прийняття Закону «Про іноземні валюти», який НБУ сподівається представити вже в другому кварталі 2017 року. Це дасть змогу Національному банку оперативно застосовувати інструментарій відповідно до стану платіжного балансу і кон’юнктури».
Друга частина обговорення була присвячена фінансовим інструментам зниження ризиків сільгоспвиробників при складанні зовнішньоекономічних договорів, були представлені альтернативні класичному кредитуванню форми фінансування, такі як операції з цінними паперами (авалювання векселів), документарні операції, а також низка партнерських програм з продавцями сільгосптехніки, насіння, засобів захисту рослин тощо.
Як зазначив Євген Голобородько, керівник альтернативних каналів продажів Банку ПІВДЕННИЙ: «У нас є і знання, і ресурси, щоб допомогти нашим клієнтам знизити будь-які фінансові ризики при укладанні зовнішньоекономічних контрактів. Наприклад, клірингові послуги на всіх етапах укладення угод з боку банку допоможуть врахувати всі ризики, включаючи доставку товарів, митні ризики, ризики оплати».
Також безпечним і ефективним фінансовим інструментом для забезпечення надійності розрахунків між покупцями і продавцями при укладенні та супроводі зовнішньоекономічних угод є документарні операції. Основними їхніми перевагами для підприємців є забезпечення гарантії отримання товару або оплати в обумовлені контрактом терміни, отримання відстрочки платежу за відвантажену продукцію, надійність розрахунків – банк контролює дотримання всіх умов договору і в разі порушення хоча б одного з пунктів виплати не здійснюються.
За матеріалами:
Південний
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас