Молдова купуватиме електроенергію у DTEK Trading - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова купуватиме електроенергію у DTEK Trading - ЗМІ

Енергетика
408
Підконтрольна російському “Інтер РАО” Молдавська ГРЕС, яка розташована в Придністров’ї, втратила ключовий контракт на постачання електроенергії в Молдову. На тендері на постачання електроенергії кращою визнали пропозицію української DTEK Holding.
“Електроенергію будуть купувати в української DTEK Trading за 50,2 доларів за 1 МВт-год. В той час як МолдГРЭС пропонувала її за 54,4 доларів за 1 МВт-год. До 31 березня ГРЕС постачала енергію Кишиневу з 44,9 доларів за 1 МВт-год”, – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що тендер міг закінчитися раніше, але затягнувся, зокрема, через те, що Кишинів і Тирасполь хотіли змінити схему за участю посередника – компанії “Енергокапітал”, близької до колишнього керівництва ПМР. Посередник отримував газ у придністровського “Тираспольтрансгазу”, передавав його як давальницьку сировину МолдГРЭС, а потім продавав електроенергію в Молдову.
Співрозмовники видання в російських держструктурах кажуть, що в наявності посередника був зацікавлений і молдавський бізнесмен, лідер правлячої Демпартії Володимир Плахотнюк. Крім того, в Кишеневі зацікавлені бізнесмени і політики обговорювали з владою Придністров’я можливі умови перемоги ГРЕС – ціну в 49 доларів за 1МВт-год і збереження посередника у вигляді “Енергокапіталу”. При цьому на скасуванні схеми наполягали як у Москві, так і новообрані президенти Молдови Ігор Додон і “ПМР” Вадим Красносельський.
Один із співрозмовників видання стверджує, що незадовго до тендеру молдовський “Енергоком” уклав контракт з DTEK на весь річний обсяг імпорту (близько 3 мільярдів кВт-год). “Поки що неясно, чи зможе DTEK покрити попит Молдови повністю. В українському енергобалансі на експорт закладено 90 мільйонів кВт-год щомісяця, Молдові потрібно 270 мільйонів кВт-год, тобто експорт за балансом покриває лише 30% попиту”, – зазначають автори статті.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас