Рівність нерівних. Як зміни в е-декларуванні вплинуть на боротьбу з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівність нерівних. Як зміни в е-декларуванні вплинуть на боротьбу з корупцією

Казна та Політика
641
Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №6172 про внесення змін до Закону “Про запобігання корупції”. Суть законопроекту в тому, щоб звільнити від заповнення е-декларацій військових-контрактників і мобілізованих бійців. Є, щоправда, одне “але”: у законопроект з голосу було внесено деякі поправки, в тому числі депутата від “Народного фронту” Тетяни Чорновіл. Причому раніше вони були відхилені антикорупційним комітетом ВР.
За цими поправками заповнювати е-декларації тепер повинні будуть активісти, які “беруть участь, залучаються до здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції”. Іншими словами — громадські активісти, члени некомерційних організацій, журналісти-розслідувачі і т. д. Крім цього, сюди входять також їхні контрагенти — підприємства і організації, що надають їм послуги. Тим, хто не подасть декларації, загрожує кримінальна відповідальність. Така норма повинна вступити в силу з 2018 року.
Електронні декларації істотно відрізняються від стандартних податкових, вони складаються з 40 сторінок і містять значно більше інформації. Крім даних про доходи, в них слід зазначати об’єкти нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва, транспортні засоби, цінні папери, корпоративні права, нематеріальні активи, доходи членів сім’ї та багато іншого. Ці декларації є у відкритому доступі.
Верховна Рада зміну до закону прийняла. Через кілька днів його підписав Порошенко.
Перед законом всі рівні
Якщо борешся за чесність і прозорість, насамперед сам повинен бути таким. Приблизно так звучить основний аргумент прихильників електронного декларування для антикорупціонерів.
Тетяна Чорновіл на своїй сторінці у Facebook написала: “А навіщо нашим “антикоррупционерам” антикорупційний запобіжник? Треба. Тому що наша секта грантоїдів зв’язалася навіть з мегакорупцією, коли виступила широким фронтом і заблокувала “спецконфіскацію” вкрадених Януковичем коштів до держбюджету. Тому для наших “антикорупціонерів” дуже потрібен запобіжник”.
Судячи з усього, Чорновіл має на увазі критику законопроекту про “спецконфіскації”, з якою виступив Реанімаційний пакет реформ. Її підтримав депутат від БПП Олег Барна, який також голосував за зміни в законодавство. “Якщо у так званого громадського активіста-антикорупціонера, місцевого депутата… або “незалежного” журналіста “випадково” з’являється джип, квартира, відпочинок в Дубаї, повинен він пояснювати суспільству, яке представляє і думку якого формує, походження свого майна і коштів для життя?”
У числі інших аргументів, якими, зокрема, керується Петро Порошенко, — соціальний захист військовослужбовців. Якби гарант не підписав закон, вже 1 квітня тисячі учасників АТО могли б бути притягнуті до відповідальності за неподання електронних декларацій.
Контрнаступ
Контраргумент противників змін до закону полягає в тому, що держслужбовці отримують зарплату з бюджету, тобто з кишені платників податків. Активісти антикорупційних НДО, як правило, отримують гранти і доступу до державних грошей не мають. Тобто якщо декларації чиновників необхідні для контролю і запобігання розкраданню бюджетних коштів, то в ситуації з активістами про це апріорі не може йти і мови.
Тут все просто: чиї гроші отримуєш, тому і звітуєш про витрати. Держслужбовці повинні надавати звіти народу, активісти — своїм грантодателям. І вони це роблять — міжнародні донори, як правило, виставляють жорсткі вимоги до прозорості та точності звітів.
Апеляція прихильників змін до міжнародного досвіду теж вельми сумнівна. Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин стверджує, що бажання зобов’язати активістів заповнювати e-декларації безпрецедентне. “Таких норм немає ніде в світі. Насправді в деяких країнах існують додаткові умови звітності для представників НДО, які входять до різного роду комісії. Наприклад, вони підписують документ про нерозголошення інформації або інші зобов’язання. Також окремо існує регулювання лобістської діяльності в США і ЄС, але це інші речі”, — розповів Юрчишин.
Реанімаційний пакет реформ оприлюднив заяву, в якій також засуджує ухвалення цього закону.
“Ми не ухиляємося від звітності щодо власного майна та статків: кожен з нас щорічно представляє в податкові органи декларації про майно та доходи… Наші організації публікують щорічні фінансові звіти, які доступні на сайтах. Однак суть закону не в цьому. Електронне декларування “антикорупційних активістів” нарівні з чиновниками — лише популістська ширма, за якою стоять прописані законом механізми, покликані паралізувати діяльність громадських організацій і відштовхнути громадян від участі в будь-якій антикорупційній діяльності”, — йдеться в заяві.
Тим не менш, закон підписаний, а значить, гра переходить на новий рівень.
Що далі?
Як саме новий закон може “паралізувати” активістів? Адже йдеться лише про заповнення декларацій. І так, і ні. Дуже важливий пункт законопроекту стосується контрагентів — тобто тих, хто співпрацює з антикорупційними НДО, від приватних підприємців, які друкують брошури, до великих міжнародних донорів. Нагадаємо, що згідно з законом вони теж повинні заповнювати електронні декларації. Для них це нові зобов’язання, а також додаткові ризики, адже за неправильне або несвоєчасне заповнення декларації загрожує кримінальна відповідальність. Отже, нові норми можуть спричинити небажання і відмову працювати з НДО.
Ярослав Юрчишин переконаний, що зміни до закону будуть мати негативні наслідки не тільки для активістів, але і для громадянського суспільства в цілому.
“Вчора мені телефонували колеги з Харківського центру протидії корупції. У них має відбутися захід 8 квітня, і вже зараз їм важко знайти оренду. Підприємці розуміють, що закон вступив в дію, що їм потрібно буде декларуватися, тому, швидше за все, відмовляться від співпраці або піднімуть ціну. Тобто за ті ж гроші можна буде провести менше заходів або взагалі не знайти партнерів для їх проведення”.
Крім того, новий закон може відлякати міжнародних партнерів. USAID, один з найбільших американських донорів, вже заявив про відмову співпрацювати з НАЗК. Чи може це бути пов’язано з останніми змінами до декларування — теоретично так, адже вони стосуються USAID як донора. Проекти Європейського союзу в Україні тепер теж повинні декларуватися. Словом, міжнародні гранти також залишаються під питанням.
Чи є вихід з цієї ситуації, який би не зашкодив ні військовослужбовцям, ані громадським активістам? Ярослав Юрчишин стверджує, що є, його обговорювали на зустрічі активістів з Порошенком і домовилися, що в найближчі два тижні громадськість підготує поправки, які згодом будуть розглянуті.
“Насамперед ми наполягаємо на тому, щоб зняти необхідність декларування контрагентів усіх антикорупційних організацій, щоб підприємці не заповнювали додаткові декларації. Також слід прибрати незрозумілі трактування того, що слід розуміти під участю у заходах антикорупційних організацій. Фактично зараз участь у мітингах може бути розцінено як підставу для подання декларації”, — сказав Юрчишин.
Остап Яриш
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас