«Громадянська війна» в біткоїн-співтоваристві загрожує майбутньому криптовалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Громадянська війна» в біткоїн-співтоваристві загрожує майбутньому криптовалюти

Фінтех і Картки
3508
Популярність біткоїна зростає з кожним роком — криптовалюту визнають офіційним платіжним засобом, а її вартість перевищує вартість унції золота. Однак через цей сплеск активності система ледь справляється з обсягом транзакцій. Вирішити проблему можна двома способами, але якщо схвалення отримають обидва, то систему чекає розкол — хард-форк.
Обробка транзакції з біткоїнами проводиться в так званих блоках, які використовують комплексну криптографію для підтвердження та проведення транзакцій. Кожен блок в ланцюжку обмежений 1Мб — на перших етапах цього було достатньо, але популярність криптовалюти зростала, і сьогодні система стала працювати дуже повільно. В середньому, на здійснення операції йде 13 хвилин, але іноді процес може розтягуватись до кількох годин. Через це багато компаній, що надають системи по роботі з біткоїнами, підвищують мінімальний розмір транзакції і обкладають операції комісією.
Збільшення розміру блоку ще в лютому 2016 року обговорювалося в біткоїн-співтоваристві, і консенсусу так і не вдалося досягти.
На сьогоднішній день програмне рішення проблеми масштабування представляють два табори: Bitcoin Unlimited (BU) і Segregated Witness (SegWit). BU дозволить майнерам голосувати за підвищення розміру блоку при необхідності. Майнери зможуть самі призначати комісію на транзакції і отримають суттєвий контроль над системою.
SegWit більше підтримують розробники та ентузіасти, бо це рішення зберігає систему більш децентралізованою. При впровадженні SegWit кількість транзакцій на секунду буде подвоюватися завдяки коригуванню деталей транзакції. Наприклад, можна буде виключити підпису і деякі деталі, полегшивши тим самим систему. Рішення дозволить переводити деякі транзакції поза системою блокчейну, а майнерам це невигідно, тому вони менш охоче підтримують SegWit.
Співіснувати обидві системи не можуть, тому користувачі або виберуть одну з них, або станеться розкол і сформується два різні види біткоїнів. Таке сталося з іншою валютою — ефіром, яка пережила хард-форк в 2016 році.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас