NASA витрачає 72 центи з кожного долара на накладні витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

NASA витрачає 72 центи з кожного долара на накладні витрати

Світ
833
Вийшов звіт, в якому повідомляється, що рішення влади США відновити пілотовані польоти на Місяць обійдеться в $43 млрд. Arstechnica пише, що левова частка витрат йде на оплату послуг чиновників.
Джордж Буш-молодший анонсував план повернення на Місяць і місію на Марс в 2004 році. Тоді NASA взялося за розробку плану по досягненню цих цілей. Вже на той момент були варіанти скористатися послугами приватних компаній, проте було вирішено займатися розробкою ракети-носія та космічного корабля на рівні держави. Пізніше ці проекти вилилися в Систему космічних запусків (SLS) і корабель Orion.
Згідно зі звітом експертів Центру за нову американську безпеку, США витратили $19 млрд на розробку ракет Ares 1 і 5, і на SLS. Додатково $13,9 млрд пішло на корабель Orion. Агентство планує запустити свою пілотовану місію на Місяць у 2021 році, але ще до першого польоту ціна програми орієнтовно досягне $43 млрд.
Головною претензією у доповіді зазначено, що участь державного NASA тягне величезні адміністративні витрати. Тобто гроші йдуть не безпосередньо підрядникам, а проходять через агентство і осідають як витрати на обслуговування програм, утримання персоналу та інші не дуже пов’язані з космосом потреби. Для прикладу, при розробці корабля Orion 56% від загальної вартості проекту пішло в NASA, а не головному підряднику — Lockheed Martin.
У випадку з SLS частка NASA виявилася ще вищою — 72%. Це означає, що тільки $7 млрд заплатили безпосереднім підрядникам — Boeing і іншим. Але у звіті неспроста передбачається, що приватні компанії вирішать проблему. Було з чим порівнювати. NASA користувалася послугами сторонніх компаній для своїх місій: SpaceX, Boeing і Orbital ATK займалися доставкою вантажів на МКС. У цьому випадку накладні витрати NASA становили лише 14%. Саме тому автори звіту закликають цілком віддати космічні проекти приватникам.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас