Важка праця. Чому новий Трудовий кодекс виявився скандальним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важка праця. Чому новий Трудовий кодекс виявився скандальним

Особисті фінанси
1525
Президент України Петро Порошенко не так часто принципово відмовляється підписувати нові законопроекти. Ситуація з новим Трудовим кодексом – саме той випадок. Коріння проблеми криється в антидискримінаційних нормах, перелік яких в останній момент вилучив Комітет з питань соціальної політики, обмежившись загальною фразою “Заборона дискримінації в будь-якій формі і за ознаками”. Такий підхід може негативно вплинути на співпрацю з Євросоюзом, зокрема – голосування в Європарламенті 6 квітня за надання Україні безвізового режиму.
Дивні складнощі
Проект Трудового кодексу (законопроект №1658) прийнятий в першому читанні Верховною Радою ще в листопаді 2015 року. Існує і варіант з поправками, розміщений на сайті профільного парламентського комітету. Доробок буде ще чимало і, швидше за все, до дедлайну, який призначений на червень, народні депутати не встигнуть підготувати фінальну версію документа.
Остання суперечка виникла навколо антидискримінаційних норм проекту нового Трудового кодексу. Спочатку стаття 3 законопроекту повинна була виглядати наступним чином: “Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівних прав та можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, стану здоров’я, вагітності, інвалідності, сексуальної орієнтації, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного або майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання […]”. Це б відповідало обов’язкам, які Україна взяла на себе Договором про Асоціацію між Україною та Європейським союзом, а також Плану дій щодо лібералізації візового режиму, який Україна виконала в очікуванні заповітного безвізового режиму. Згідно з європейськими директивами, заборонена “будь-яка пряма або непряма дискримінація на підставі релігії або віросповідання, обмежених фізичних можливостей, віку або сексуальної орієнтації”.
Народний депутат фракції “Народного фронту” Павло Унгурян вніс поправку №46 до проекту Трудового кодексу, вирішивши “удосконалити” європейські норми. Його правка передбачає заборону дискримінації в будь-якій формі і за ознаками в сфері праці без певного переліку цих ознак. Увечері 27 березня на сайті “Народного фронту” з’явилося пояснення: “Комітет з питань соцполітики не виключав з тексту проекту Трудового кодексу норми, що забороняють дискримінацію в сфері праці”. Допис виглядає як спроба зберегти обличчя в разі, якщо 6 квітня в Європарламенті щось піде не так.
Різні релігійні радощі, і чим вони загрожують
Церква щиро радіє поправці Унгуряна. Офіційний представник Української церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що українські політики “маніпулюють європейсько-американською сентиментальністю до штампів гендерної ідеології”.
“На жаль, скандал може істотно вплинути на рішення 6 квітня щодо безвізового режиму. В Європейському союзі є сили, які скептично ставляться до надання Україні безвізового режиму. Вони можуть використати ситуацію. В останньому звіті з прогресу України у виконанні Плану дій безпосередньо вказується, що новий Трудовий кодекс повинен містити антидискримінаційні норми. Навіть якщо голосування відбудеться, введення безвізового режиму можуть відкласти”, – пояснює ситуацію менеджер з адвокації та партнерства представництва Freedom House в Україні Зорян Кісь.
Найпозитивніше у всій історії навколо невдалих правок до Трудового кодексу – однозначні заяви Петра Порошенка, першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко та віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе. “Президент не допустить ревізії зобов’язань України, які ми реалізували для отримання безвізового режиму. Рішення парламентського комітету вилучити з проекту нового Трудового кодексу так звані антидискримінаційні норми глава держави вважає помилковим і навіть провокаційним”, – заявив прес-секретар президента Святослав Цеголко. Саме подібні заяви, можливо, і врятують долю українського безвізу від євроскептиків.
І інші новації
Проект нового Трудового кодексу обіцяє багато інших новацій, які не впливають на євроінтеграційне майбутнє України, але не менш суперечливих, ніж пропозиція Унгуряна. Ось найцікавіші з новацій:
- роботодавець може проводити конкурс при прийомі на роботу, встановлюючи певні вимоги, пов’язані з характером роботи;
- випробувальний термін може бути не більше півроку для керівників, бухгалтерів, 3 місяців – для інших і місяця – для робочих спеціальностей;
- під час випробувального терміну працівник може бути звільнений з попередженням за три дні;
- роботодавець може без згоди працівника переміщати його на інше робоче місце, якщо немає істотних змін у трудовій діяльності;
- співробітники зможуть самі планувати свій робочий час, якщо це передбачено трудовим договором;
- “як правило” “нормальна” тривалість робочого тижня – 40 годин. Щоденний відпочинок може бути не менше 12 годин.
Вирази “як правило” і “нормальна” допускають різні тлумачення нового Трудового кодексу роботодавцями. Ймовірно, під час обговорень останнього пункту буде ще чимало баталій, але найперші в черзі зараз – антидискримінаційні норми, зникнення списку яких може дорого коштувати Україні.
Олексій Коваленко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас