Звідки гроші? Банки почали обзвонювати клієнтів через перекази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звідки гроші? Банки почали обзвонювати клієнтів через перекази

Фінтех і Картки
16585
Банки почали перевіряти власників карток, чи не є вони підприємцями, які не платять податки в бюджет. Фінансисти обдзвонюють тих, хто перераховує на картки невеликі суми, і цікавляться: за що платіж. Експерти радять не давати інформацію незнайомим людям по телефону, а також зберігати всі чеки і квитанції.
Податок за чоботи
Власники платіжних карток розповідають, що останнім часом їм телефонують працівники банків. «Моя подруга давно відкрила в Мережі інтернет-магазин, в якому продає речі з секонд-хенду. Часто їй перераховують на картки відомого банку суми за товар: в день може бути по десять платежів, але суми дрібні — від 10 до 1000 грн. І раптом покупці стали телефонувати і питати: а чи сплатила вона податки за продані чоботи або блузку. З’ясувалося, що їм дзвонять із банку і запитують: за що ви перерахували гроші, чи не в курсі ви, чи платить продавець податки?» — розповіла нам киянка Марія Ковальчук.
Аналогічна історія сталася і з Сергієм Вороненком з Дніпра: «Я через інтернет продаю шини. І раптом дзвонить покупець і каже, що мною цікавляться з банку: чи плачу я податки. Набираю банк, а там пояснюють: мовляв, фінмоніторинг. Я дійсно раніше був офіційним підприємцем, але справи йшли погано, і на початку року закрив підприємство. Потихеньку веду справи, щоб якось вижити».
Ким цікавляться
Самі банкіри по-різному коментують подібні ситуації. Наприклад, у Приватбанку запевняють, що ніколи не перепитують у своїх клієнтів, за що вони перерахували гроші.
«Ми не перевіряємо призначення платежу при переказах між фізособами. Призначенням платежу можуть поцікавитися тільки якщо наша система антифроду (відстежує випадки шахрайства. — Авт.) буде підозрювати шахрайство, якщо раптом з вашої картки захочуть списати величезну суму. У вас запитають, чи дійсно ви хочете цього. Але ніхто не питає, кому і навіщо. Ми навчилися відстежувати ситуації, коли зламують аккаунти «ВКонтакте» і просять друзів перерахувати гроші. Фінмоніторинг може це зробити, але, за законом, сума, яка їх може зацікавити – від 150 тис. грн, та й то при переказі з рахунку юридичної особи на картку фізособи», — говорить прес-секретар Приватбанку Олег Серга.
Правда, керуючий директор Кредит Оптима Банку Ігор Львов підтверджує: поцікавитися можуть будь-яким платежем: «Якщо вам на картку часто приходять дрібні суми, то фінмоніторинг також цікавиться цими платежами. Цілком можливо, що таким чином перевіряють і ФОП (фізична особа-підприємець), які закрилися, але продовжують свою діяльність. Можуть перевіряти, чи не відмивають таким чином гроші».
Юристи: ви не бачите, хто вам телефонує
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що з 1 січня цього року банки зобов’язані перевіряти всі рахунки. «Люди відкривають картку для особистих цілей і приймають платежі, але тоді це підприємницька або господарська діяльність, що передбачає сплату податків», — зазначив Охріменко. За його словами, це не вольності банків, а вимоги НБУ. «Інакше фінустанова просто втратить ліцензію», — підкреслив Охріменко. Також він радить зберігати всі чеки та квитанції на покупки чи послуги. «Якщо у банку виникне питання, клієнт повинен прийти з документами і довести, що це був за платіж».
Правда, юрист Іван Ліберман попереджає: «Ви не бачите, хто вам дзвонить: співробітник банку чи шахрай. Ви не знаєте, звідки ця людина взяла ваші дані, а тому маєте право не відповідати на запитання».
Ярослав Маркін, Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас