Хто залишив українців без віз, а хто видає мультивізи: "Шенген" в цифрах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто залишив українців без віз, а хто видає мультивізи: "Шенген" в цифрах

Особисті фінанси
957
Поки ми чекаємо голосування Європарламенту за український безвіз, а Грузія святкує набрання чинності свого безвізового режиму, Єврокомісія опублікувала статистику по Шенгенській зоні, в тому числі і по Україні за минулий рік.
ПЛЮС 180 ТИС.
Якщо порівнювати з 2015-м, то кількість українців, які хотіли оформити “шенген” минулого року, зросла майже на 13%. Два роки тому його намагалися отримати 1,2 млн осіб, 2016-му ця кількість збільшилася до 1,4 млн. Відповідно, зросло абсолютне число відмов — з 40 до 45 тис. осіб. Але ця неприємна статистика перекривається загальними цифрами: сьогодні можна, навпаки, говорити про збільшення кількості тих, хто все ж отримав шенгенську візу, — на 180 тис. осіб.
Лідером у видачі українцям віз вже кілька років залишається Польща: за минулий рік вона видала 560 тис. віз. Але варто зазначити, що майже у всіх консульствах Польщі в Україні (всього їх шість: у Харкові, Києві, Луцьку, Львові, Одесі та Вінниці) зросла кількість відмов. Наприклад, якщо в 2015 році консульство в Києві відмовило тільки 1,8% претендентів, то в 2016-му — 4,2%. Винятком стало лише представництво у Вінниці, яке все одно залишилося самим “негативним” з усіх — замість 12% відмов стало 7%.
Найбільш нелояльною до українців у візовому питанні є Чехія, яка і раніше була одним з лідерів за кількістю відмов. У 2015 році чехи відмовили 4,2% українських аплікантів (2,7 тис. осіб), а в минулому році — вже 6,5% (5,7 тис.).
ВИННІ САМІ
“Кількість частих відмов пояснюється в першу чергу тим, що українці стали частіше їздити в зону “шенген”. Тільки за минулий рік кількість візових заяв збільшилася майже на 200 тис., — говорить менеджер столичного турагентства Владислав Кифарук. — А консульства, в свою чергу, стали набагато ретельніше перевіряти документи туристів”.
Туроператори кажуть: більшість відмов минулого року обґрунтовані, і, як правило, в них винні самі заявники. “Польща останнім часом багато уваги приділяє перевірці мети поїздки. Почастішали випадки, коли люди в’їжджали в країну по туристичній візі, але залишалися там працювати, — розповіла нам турагент Аліна Чепурко. — Крім того, Чехія, Німеччина і Швеція частіше стали перевіряти відомості про туристів — з місця роботи, з банку. Тим більше що зараз зробити це стало простіше — багато банків надають таку інформацію за номером довідки”.
Хто залишив українців без віз, а хто видає мультивізи: "Шенген" в цифрах
ХОРОШІ НОВИНИ
Водночас все більш лояльною до українців стає Литва. Так, у 2015 році у візах було відмовлено лише одному відсотку українців (майже 75 тис. подали документи), а торік цей показник впав ще нижче — до 0,2%. Таким чином, з 90 тис. шукачів “шенгену” його не отримали лише 167 осіб. Позитивні сигнали в цьому питанні йдуть і з Австрії: у 2015 році країна відмовила 223 українцям (1,1% від усіх подали документи), а в цьому році їх число знизилося до 207 (0,9%). Це при тому, що кількість бажаючих отримати візу в австрійському консульстві збільшилася на 3000 осіб. Нарешті, якщо говорити про максимальну лояльність, то тут лідером виявилася Словенія — всього 75 негативних рішень. Балканська країна схвалила 98,5% запитів (майже 5000 осіб).
МУЛЬТИВІЗИ
Окремо варто звернути увагу і на зміни кількості мультивіз, які дозволяють багаторазові в’їзди в Шенгенську зону. Цього року найбільше їх видали Нідерланди — 82%, що вище від показника 2015 року на 13%. Таким чином, з 29 тис. виданих Надерландами віз 24 тис. — мультивізи.
Друге місце займає Литва з 78%, яка скоротила показник позаминулого року майже на 1,5%. Бронзовим призером рейтингу найбільш “мультидружніх” країн стала Польща — торік кількість таких віз, виданих консульством Польщі, зросла на більш ніж 3,5%, склавши 76% від всіх віз. Особлива ситуація склалася зі Словенією. Якщо в 2015 році ця країна видала українцям 99,7% мультивіз від загальної кількості, то минулого року ця цифра не досягала навіть 40%.
Ілля Требор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас