Газовидобувні компанії платитимуть за вхід в ГТС - НКРЕ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовидобувні компанії платитимуть за вхід в ГТС - НКРЕ

Енергетика
249
Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг з 1 квітня 2017 зобов’яже всі компанії, які видобувають газ в Україні, платити тариф за вхід в газотранспортну систему в розмірі 296,80 гривень за тисячу м3.
Про це повідомляє Асоціація газодобувних компаній України.
У повідомленні наголошується, що АГКУ підтримує гармонізацію законодавства України в частині функціонування ринку природного газу за європейськими стандартами.
“Зокрема, ми поділяємо нагальну потребу в переході на принципи тарифікації послуг оператора ГТС, засновані на стягнення оплати на пунктах входу/виходу газотранспортної системи”, – йдеться в заяві АГКУ.
При цьому АГКУ зазначає, що аналіз доступних практик європейських країн показує, український тариф за вхід в ГТС є чи не найвищим у Європі і більш ніж втричі перевищує середньоєвропейський рівень.
“Ми звертаємо увагу, що впровадження Регулятором такого тарифу призведе до створення додаткового фінансового обтяження для газовидобувної галузі в розмірі 218 млн доларів США на рік, що можна порівняти з додатковим оподаткуванням 5,5% ренти на газ, який видобувається (при середній ціні на газ 200 дол./тис. м3)”, – відзначає АГКУ.
“Газовидобувні підприємства користуються власними активами для закачування природного газу в транспортну систему, в той час як компанії, які постачають імпортний газ, використовуючи виключно транскордонні потужності, побудовані і експлуатуються ВАТ “Укртрансгазом”, – додає АГКУ.
Також в повідомленні говориться, що такі дії НКРЕ призведуть до погіршення привабливості газовидобувної галузі для інвестора.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас