Попри всі бурі: чому ІТ-сектор претендує на роль флагмана української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попри всі бурі: чому ІТ-сектор претендує на роль флагмана української економіки

Казна та Політика
4820
За результатами 2016 року ринок IT-послуг збільшився до 2,9 млрд доларів, що становить 4% ВВП країни. Незважаючи на кризові явища в економіці України, зростання IT-сектора минулого року становило 7%. За прогнозами експертів, якщо галузі не заважати розвиватися, до 2020 року вона може зрости вдвічі.
«Коло керма» IT-фрілансу Східної Європи
Україна продовжує займати лідируючі позиції за IT-фрілансу серед країн Східної Європи, контролюючи 33% ринку. Для порівняння, в 2010 році наша країна перебувала на п’ятому місці серед східноєвропейських країн з експорту послуг у сфері програмного забезпечення.
За останні 6 років ринок IT послуг в Україні зріс майже в 3 рази, з 1 до 2,9 млрд доларів, кількість фахівців, що працюють в галузі, збільшилася з 42 до 100 тис..
Середній темп зростання галузі, за винятком останніх двох років, становить 25-30%. До 2020 року ринок IT послуг має всі шанси подвоїтися за умови, що його розвитку не протидіятимуть на державному рівні.
За результатами 2016 року 12 українських компаній потрапили в рейтинг 100 кращих постачальників послуг аутсорсингу The Global Outsourcing 100. Що важливо, в останні роки кількість українських компаній в цьому рейтингу продовжує збільшується, попереднього року таких компаній було всього десять.
Це свідчить про те, що український ринок інформаційних технологій є конкурентоспроможним, має перспективи для подальшого розвитку.
Галузь посідає третє місце за рівнем експорту. У минулому році було надано послуг іноземним замовникам на 2,55 млрд доларів. Якщо темпи зростання залишаться високими, з часом ринок IT послуг зможе поборотися за друге місце з металургією.
Переваги українського IT-ринку:
  • Здатність створювати складні продукти;
  • Високий рівень освіти фахівців;
  • Географічна близькість до країн Євросоюзу;
  • Невисокі витрати на організацію і ведення бізнесу.
Попри всі бурі: чому ІТ-сектор претендує на роль флагмана української економіки
Попри всі бурі: чому ІТ-сектор претендує на роль флагмана української економіки
Що ще потрібно?
Незважаючи на вражаюче зростання, український IT-ринок за світовими масштабами продовжує залишатися невеликим. Його частка становить 0,35% від загальносвітового показника. Обсяг світового ринку IT-послуг в 2016 році перевищив 900 млрд доларів, з яких більш ніж половина припадає на США.
Наприклад, IT-ринок Індії оцінюється в 145 млрд дол., що в 50 разів більше, ніж в Україні. При цьому індійський ринок інформаційних технологій активно підтримується на рівні держави, чого немає в Україні. Зараз кількість IT-фахівців в Індії перевищує 10 млн, що в 100 разів більше, ніж в Україні.
Від експорту IT-послуг на кожного українця припадає по 68 доларів, для порівняння цей показник в Ізраїлі становить 1630 дол.
Попри всі бурі: чому ІТ-сектор претендує на роль флагмана української економіки
Зараз IT-сектор в Україні розширюється не за рахунок збільшення частки на світовому ринку, а за рахунок зростання послуг, що надаються в світі. Для збільшення частки нашої країни на світовому ринку щорічні темпи зростання IT-послуг повинні перевищувати середньосвітовий рівень, забезпечуючи приріст не менше 30-40% на рік. За оцінками експертів, в найближчі п’ять років середньорічні темпи зростання в світі становитимуть близько 20%.
Потрібна програма, яка стимулює прихід інвесторів в український сектор інформаційних технологій і закони, що убезпечують IT-компанії від безпідставного втручання держави в їхню роботу.
Світовий досвід пропонує такі кроки для стимулювання розвитку IT-сектору:
  • Спростити візовий режим для іноземних інвесторів і фахівців;
  • Формування технологічних парків з пільговим порядком оподаткування;
  • Створення фондів для інвестування в IT-проекти за участю держави, і іноземних інвесторів;
  • Звести до мінімуму вплив контролюючих органів на діяльність IT-компаній і стартапів.
Очікувані результати до 2020 року:
  • Зростання кількості фахівців галузі до 200 тис.;
  • Збільшення експорту IT-послуг до 6 млрд доларів;
  • Збільшення ніші на світовому ринку;
  • Вихід галузі на друге місце за рівнем експорту;
  • Збільшення відрахувань до бюджету до 30 млрд гривень.
Відійти від “маски шоу” і “заказух”
За останні два роки з України виїхали працювати за кордон близько 10 тис. IT-фахівців. Це десята частина від загальної їх кількості. І причини для продовження переїзду в інші країни окремих фахівців і цілих компаній цілком реальні. IT-сектор накрила хвиля обшуків і перевірок з боку найрізноманітніших державних органів, в цьому заході взяли участь майже всі: від міліції і податкової до прокуратури і СБУ.
IT-компанії повною мірою відчули на собі всі принади від «маски шоу» і тиску силовиків.
У чому причина такої пильної уваги? Зростання галузі і мільярдні обороти зробили IT-сектор ласим шматком для державного контролера.
Приклади вимагання та перевірки на «замовлення конкурентів» набули регулярного характеру і стали причиною перенесення частини або навіть всього бізнесу за межі країни, в ті юрисдикції, де для підприємців і стартапів створені привабливі умови для розвитку.
В результаті таких «ініціатив» перевіряючих органів було втрачено як мінімум десяту частину доходів від IT-індустрії.
Репутаційні втрати можуть бути значно більшими. Іноземний інвестор не буде вкладати гроші в країну, з якої йдуть місцеві компанії. Та й самі українські підприємці добре замисляться, чи варто розширювати існуючий бізнес або відкривати новий в Україні.
Також одна з головних проблем ринку – відсутність стратегії розвитку і освіти майбутніх фахівців. Рівень нашої технічної освіти не відповідає сучасним запитам, метою яких є підготовка висококласного фахівця. Не прийнята державна програма розвитку технологічного сектору на найближчі 5-10 років.
Ключові загрози для розвитку IT-ринку:
  • Зниження конкурентоспроможності через зростання податків;
  • Необгрунтований тиск з боку контролюючих органів;
  • Перенесення бізнесу і стартапів в інші країни;
  • Переїзд фахівців на роботу за кордон;
  • Низькі темпи розвитку технічної освіти.
Найближча мета вітчизняної IT-індустрії – подвоїти обсяг послуг, що надаються, і перейти від розробки окремих IT-послуг до розробки і виробництва власних продуктів. Результатом переходу на якісно новий рівень може стати різке зростання доходів в секторі інформаційних технологій.
Однак якщо держава продовжить “тиснути” податками, і продовжиться необгрунтоване перешкоджання роботі компаній, IT-ринок залишиться на нинішньому рівні, або почнеться його скорочення.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас