Вадим Иосуб: коли торговельна блокада ОРДЛО може вплинути на курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вадим Иосуб: коли торговельна блокада ОРДЛО може вплинути на курс

Валюта
1663
З моменту оголошення торговельної блокади непідконтрольних територій минув вже тиждень. З понеділка стало відомо про перенесення на невизначений термін дати засідання МВФ щодо перегляду програми співпраці, до якого прив’язано виділення чергового траншу кредиту.
І якщо мова на початку йшла про «короткий термін перенесення», який викликаний необхідністю владі України переглянути основні макроекономічні параметри у зв’язку з блокадою ОРДЛО, то зараз вже стало відомо, що засідання Ради МВФ щодо України не значиться в робочому графіку цієї організації до кінця березня.
НБУ вже відзвітував про перегляд прогнозів на поточний рік з урахуванням блокади.
Так, прогноз зростання ВВП на поточний рік знижено з 2,8% до 1,9%, прогноз обсягу міжнародних резервів на кінець року знижено з $21,3 млрд до $20,8 млрд, а прогноз інфляції НБУ залишив без змін – 9,1%. Курс валют Нацбанк традиційно не прогнозує.
Мінфін, у свою чергу, знизив свій прогноз щодо ВВП з 3% до 1,7% внаслідок блокади, і переглянув курс долара з 27,2 до 30 грн.
А як же відреагував на блокаду і відтермінування траншу МВФ валютний ринок?
Якщо говорити коротко, то ніяк. Котирування на різних сегментах ринку (офіційний курс, міжбанк, готівкова валюта) продовжили здійснювати мінімальні коливання навколо позначки 27 грн.
Причому без всяких зусиль з боку НБУ у вигляді валютних інтервенцій.
Про що це говорить? Про те, що в поточній ситуації попит і пропозиція на ринку збалансовані. Валютний ринок має достатню глибину і ліквідність, щоб не бути схильним до паніки. Можна лише припустити, що без останнього негативу долар коштував трохи дешевше, ніж зараз.
Втім, втрата контролю над промисловістю Донбасу призведе до скорочення експорту, обсягу валютної виручки, і як наслідок, до тиску на курс гривні.
Однак, по-перше, почне це проявлятися з певним тимчасовим лагом в один квартал, тобто не раніше травня. А по-друге, у будь-якому випадку мова не йде про якийсь різкий стрибок курсу, скоріше буде спостерігатися поступове зниження гривні, і оцінка Мінфіну 30 грн за долар на кінець року виглядає цілком реалістичною.
Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас