Російська валюта взяла курс на ослаблення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська валюта взяла курс на ослаблення

Валюта
672
Динаміка цін на нафту залишається ключовим фактором впливу на курс рубля до долара і євро. Експерти не виключають, що найближчим часом долар знову досягне позначки в 60 рублів.
Всього за тиждень, що минув після засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, курс долара по відношенню до рубля знизився більш ніж на 3%: з 59,11 рубля за один долар 16 березня до 57,23 рубля (курс, встановлений Центробанком РФ на 22 березня 2017 року). За словами експертів, ця тенденція недовгострокова. Найближчим часом вони очікують посилення тиску на російську національну валюту.
Як вплинуло рішення ФРС
На засіданні 15 березня Федрезерв (виконує функції Центробанку США) прийняв довгоочікуване рішення про збільшення ключової ставки на 25 базисних пунктів – до 0,75-1,0%. Також було заявлено про те, що до кінця 2017 відбудуться ще два підвищення. Всупереч очікуванням багатьох експертів, повідомлення про прийняте рішення не викликало сильного падіння рубля. Його курс 16 березня незначно впав (на 0,15%), потім відновивши активне зростання.
Старший аналітик інвесткомпанії “Альпарі” Роман Ткачук пояснює це тим, що ФРС своїм рішенням дала ринкам визначеність щодо грошово-кредитної політики: “Інвестори люблять конкретику і з ентузіазмом сприйняли цю новину. Зросли ризикові активи, в тому числі акції, нафта і валюти країн, що розвиваються. Долар, навпаки, ослаб по відношенню до інших світових валют “.
Додаткову підтримку рублю зробило і підвищення прогнозу щодо Росії міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor’s: прогноз довгострокових рейтингів був змінений їм зі “стабільного” на “позитивний”.
Нафтовий фактор сильніший
За останній тиждень барель сорту Brent втратив в ціні більше долара, знизившись з 51,97 до 50,91 долара. Експерти вважають, що рух нафтових цін найближчим часом переважить інші чинники і змусить рубль знову рухатися вниз. Протягом торгового дня 22 березня долар вже додав до рубля більше 0,4%. Однією з причин падіння цін на нафту стали повідомлення про те, що Саудівська Аравія, всупереч домовленостям, не знижує, а збільшує видобуток, збільшуючи, таким чином, пропозицію на ринку.
Значну активність демонструють і американські нафтовидобувачі. Як зазначає начальник аналітичного відділу інвесткомпанії “Церіх Кепітал Менеджмент” Микола Подлевських, темпи зростання видобутку в США за останні 9 місяців були порівнянними з кращими результатами першої хвилі сланцевої революції. Очевидно, що учасники ОПЕК не можуть не помічати цього і побоюються за свою частку на ринку.
Це, на думку Романа Ткачука, ставить під питання можливість продовження картелем угоди по скороченню квот на видобуток нафти. Як каже експерт “Альпарі”, тепер “багато чого буде залежати від зустрічі представників нафтовидобувних країн в Кувейті 25 березня”. За його словами, є ризик того, що барель Brent опуститься до 50 доларів і навіть нижче. “У цьому випадку рубль неминуче опиниться під тиском, – вважає Ткачук. – Тоді курс долара може повернутися до 59-60 рублів за одиницю, а до євро – до 63-64 рублів”.
В очікуванні рішення російського ЦБ
Ще однією подією найближчих днів, яка може вплинути на курс рубля, є заплановане на 24 березня засідання ради директорів Банку Росії, на якому буде обговорюватися ключова ставка ЦБ. На сьогоднішній день вона становить 10%. “На двозначному рівні вона знаходиться майже 2,5 року. Для компаній це означає, що залучення позикового кредитування можливе за ставками 15-20% річних і вище, що уповільнює розвиток економіки”, – вказує Роман Ткачук.
Виходячи з цих міркувань, ставку варто було б знизити, однак це загрожує зростанням інфляції, на що недавно звернув увагу президент РФ Володимир Путін. Виступаючи на з’їзді РСПП 16 березня, він заявив: “Необгрунтоване і передчасне зниження ставки може призвести до інфляції і до послаблення національної валюти”. Через це, за його висловом, у підприємців “знизяться інвестиційні можливості, тому що дорожче буде закуповувати нове обладнання, яке підвищує продуктивність праці”.
На думку Миколи Подлевських, якщо ЦБ і піде на зниження ставки, то малоймовірно, що воно перевищить 0,5 процентних пункту. Однак і в цьому випадку можливе невелике ослаблення рубля, яке, щоправда, буде мати короткостроковий характер.
Який курс оптимальний
Відповідаючи на питання, яким є оптимальний курс рубля для розвитку економіки Росії і підвищення рівня життя громадян, експерти та профільні чиновники сходяться в тому, що для експортно-орієнтованої економіки, якою є російська, вигідний слабкий рубль.
“Він позитивний для експортерів і зміцнює їхні позиції на зовнішніх ринках”, – пояснює Роман Ткачук. За його даними, “на поточний момент комфортним для російської економіки є рівень 59-60 рублів в парі долар/рубль”.
Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив 20 березня, що, за його оцінкою, рубль сьогодні “перезміцнений від фундаментальних значень десь на 10-12%”, що дає привід для купівлі Мінфіном валюти у ЦБ.
Нагадаємо, що курс долара до рубля, закладений в федеральний бюджет на 2017 рік, становить 67,5 рубля за одиницю.
Євлалія Самедова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас