Шахраї полюють за вами в інтернеті. Як не попастися на їхній гачок? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахраї полюють за вами в інтернеті. Як не попастися на їхній гачок?

Фінтех і Картки
213
2016 року стався бум шахрайства в інтернеті. Зловмисникам вдалося поживитися на 339 млн грн, а правоохоронці виявили 178 шахрайських сайтів. У порівнянні з 2015 роком ці показники збільшилися в 4 рази. Кожен сотий власник платіжної картки став жертвою шахраїв.
Виживає не найсильніший чи найрозумніший, а той, хто краще за інших пристосовується до змін. У 90-х шахраї «крутили» наперстки на привокзальних площах, а зараз вони підстерігають нас в інтернеті. Мета шахраїв – обманним шляхом дізнатися у жертви реквізити банківської карти і привласнити гроші.
Українська міжбанківська асоціація ЕМА (www.ema.com.ua) б’є на сполох. За оцінками експертів, найбільші ризики для громадян представляють вішинг і фішинг. У першому випадку злочинці виманюють реквізити банківських карток по телефону, а в другому – за допомогою спеціальних сайтів. За допомогою вішингу 2016 року шахраям вдалося вкрасти у довірливих громадян 275,4 млн грн. Жертви таких афер втрачали в середньому 1403 грн. Фішинг приніс менший «улов»: 63,6 млн грн. При цьому стало менше прецедентів зі скіммінгу – встановлення прихованих зчитувальних пристроїв на банкомати. Аферисти непогано освоїли інтернет.
Спритність рук і знання психології
Перший спосіб, який використовують шахраї, – вішинг. Шахраї скуповують бази даних контактів клієнтів банків і потім телефонують потенційним жертвам, щоб дізнатися реквізити їхніх платіжних карток. Коли співрозмовник хоче дізнатися 16-значний номер картки, термін її дії та CCV-код, відразу завершуйте телефонну розмову. Швидше за все, з вами спілкується шахрай – не важливо, ким він представився і як пояснив причину дзвінка. Якщо ви довіритеся незнайомцю, він перекаже гроші з вашої картки на свою.
Другий спосіб шахрайства – створення фішингових сайтів для крадіжки даних. Спеціально для цього зловмисники маскують свої сайти під сервіси оплати послуг, переказу коштів з картки на картку, отримання мікрокредитів. Схожість копій з оригіналом залежить від майстерності і старанності їх творців. Деякі сторінки зроблені неакуратно, тексти скопійовані з інших сайтів, зазначені контакти – недійсні. Зі своїм завданням такі ресурси все одно справляються. Схема проста: жертва вводить дані про картку, а зловмисники використовують їх для переказу коштів на свої рахунки. Наприклад, сайт повідомляє, що операцію «не виконано», але гроші все-таки списуються з карткового рахунку жертви.
З купівлею страхових полісів онлайн ситуація краща: випадків шахрайства в цій сфері не виявлено. Все одно для повної безпеки гаманця використовуйте для замовлення полісів сайти страхових компаній. VUSO в рамках проведення ребрендингу оновила свій сайт і оптимізувала його під смартфони і планшети. На ньому працює зручний калькулятор ОСЦПВ – за 5 хвилин можна розрахувати вартість поліса ОСЦПВ. Команда VUSO доклала необхідних зусиль для забезпечення безпеки цього сервісу.
Як розпізнати фішингові сайти
Фахівці EMA виявляють фішингові сайти і формують їх список на сайті www.ema.com.ua. Поліція блокує роботу таких ресурсів. Поки один фішинговий сайт закривають, два – відкриваються. Результат боротьби нагадує поєдинок Дон Кіхота з вітряками – благородно, але неефективно. Розраховуйте на свої сили.
Ознаки фальшивих сайтів:
- ресурс внесений до «чорного списку» на сайті www.ema.com.ua;
- домен, який може купити кожен, без обмежень: .in, .info, .com, .top і ін. (Сайти з адресою ***.ua, на кшталт http://vuso.ua/, – безпечні);
- назва сайта схожа на популярний онлайн-сервіс;
- сайт не використовує захищене з’єднання за протоколом HTTPS (його адреса починається з http://, а не з https://);
- Неточна або застаріла інформація: помилки в текстах, торішні новини, однакова адреса у кількох сторінок сайту.
В інтернеті – безліч загроз, і фішингові сайти – тільки одна з них. Головна зброя проти шахраїв – обережність і уважність. Уникайте привабливих пропозицій на сумнівних сайтах і користуйтеся перевіреними сервісами.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас