Гроші на магніті. Хто, де і як торгує технічними засобами для крадіжки електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші на магніті. Хто, де і як торгує технічними засобами для крадіжки електроенергії

Енергетика
3613
“Ми працюємо з 1998 року, пережили три кризи. З нами надійно!” Це слоган з сайту – візитки контори, яка торгує пристроями для крадіжки електроенергії. Судячи з результатів інтернет-пошуку за запитом “прилади для зупинки лічильника”, в Україні працюють десятки продавців такого товару. Базуються вони в основному в невеликих містах – Чернівцях, Рівному, Чернігові, але замовлення приймають по всій країні і розсилають товар зі службами доставки. Нестачі в клієнтах немає; зупинка приладів обліку – заняття популярне.
Як розповіли в Київенерго, тільки в столиці в 2016 році виявлено 3676 випадків неврахованого використання електричної енергії. Справа це підсудна. За статтею 188 прим. 1 Кримінального кодексу України за зупинку лічильника можна отримати до трьох років позбавлення волі, два роки виправних робіт або штраф в 100-200 неоподатковуваних податком мінімумів.
Втім, до притягнення до кримінальної відповідальності справа доходить нечасто. В 2016-му співробітники Київенерго передали в суд всього 267 позовів. В інших випадках порушники розплатилися за невраховану енергію. М’якість позивача пояснити просто. Дві третини користувачів енергомережі – побутові споживачі, їх-то і більшість серед пійманих за руку. Але за масштабами крадіжок побутовці навіть в порівняння не йдуть з промисловими споживачами, на чию частку припадає 80% вкраденого. Це ресторани, магазини, офіси і навіть заводи, які споживають електроенергію при зупинених лічильниках, а то і зовсім самовільно підключені к мережі без приладів обліку. На їх фоні крадіжки власників квартир і приватних будинків здаються дрібними пустощами.
Покарання для торговців техзасобами безоблікового використання енергії в КК не прописано. Але в пункті другому згаданої статті мова йде про вчинення злочину групою осіб за змовою, і це вже не штраф, а гарантований термін. З огляду на те, що продавці охоче консультують покупців, допомагають підібрати прилад для їхніх лічильника і вчать, як ним користуватися, це можна класифікувати як змову.
Кореспондент Фокуса під виглядом покупця звертався до торговців з різних міст України з проханням підібрати блокувальник для лічильника і навчити красти електроенергію так, щоб не зловили. Для чистоти експерименту ми розробили три легенди, з якими може звернутися побутовий споживач.
Легенда перша. Дисковий індукційний лічильник
У Києві такі прилади обліку електроенергії вже рідкість – не більш 12% загальної кількості лічильників, встановлених в квартирах і будинках. Їх поступово замінюють електронними. Вважається, що “обдурити” старий дисковий лічильник простіше, ніж новий електронний. Насправді все навпаки. Тільки чотири з двадцяти торговців, до яких ми зверталися, взялися допомогти скоригувати показники лічильника-ветерана, а засоби для зупинки електронного приладу обліку пропонували всі. Був серед продавців, які взялися за виконання нашого замовлення, один, який заслуговує на особливу увагу. Грамотно структурований сайт, каталог на сотню товарних позицій, клієнтський кол-центр, онлайн-консультація. Ми поставили кілька запитань з різних комп’ютерів, і відповіді прийшли одночасно. Це наводило на думку про те, що тут працює не парочка умільців, а повноцінний фронт-офіс.
- Добрий день, оператор Оксана, чим можу допомогти?
- Хочу зупинити лічильник електроенергії в своїй квартирі, але не знаю як.
- Назвіть модель лічильника, і я постараюся вам допомогти. Вона вказана на фронтальній стороні, зазвичай під шкалою обліку. Це поєднання кількох великих літер і цифр.
- СУ 202.
- Це дисковий лічильник старого зразка. На відміну від електронного, який можливо зупинити повністю, цей можна тільки сповільнити на 60-70%. Для цього підійде неодимовий магніт, який утримує вантаж до 220 кг, його ціна 1295 грн (магніт сповільнює обертання металевого диска з цифрами, що вказують на кількість пропущеної енергії. – Ред.).
- У вашому каталозі кілька десятків магнітів і ціни від 145 грн. Пропонуєте найдорожчий?
- Найдешевший з тих, які можуть уповільнити дисковий лічильник, – менш потужні підходять тільки для електронних. Ваш повинен бути розміром мінімум 70 х 40 мм і вагою більше кілограма.
Мова про магніт зі сплаву неодиму, бору і заліза. Він зберігає намагніченість в середньому 50 років. Такими штуками виловлюють великі металеві об’єкти, що потонули у водоймах. Співрозмовник розмовляє зі мною рівним тоном офісного клерка. Намагаюся зламати лід, щоб дізнатися що-небудь про бізнес продавця.
- Напевно, таких лічильників, як мій, майже не залишилося. Я єдиний клієнт з таким запитом?
- Їх багато, в основному в невеликих містах.
- І що мені робити з цим кілограмом заліза?
- Встановити його дуже просто. Прикріпіть магнітну шайбу в бічній частині лічильника на рівні циферблата. Засічіть час руху цифр при включеному світлі до і після встановлення. Тоді будете впевнені, що магніт працює.
- А якщо не працює?
- Значить, його треба перемістити, вибрати положення. На нашому сайті є відеоуроки з розміщення магнітів на лічильниках різних типів. В крайньому випадку ми його замінимо або повернемо вам гроші.
- Всі 1295 грн повернете?
- Так, ви заплатите тільки за пересилку і переказ коштів.
- Може, не потрібно пересилання і переказу? А якщо я просто заїду до вас в офіс і розплачуся готівкою. Де ви знаходитесь?
Пішла довга пауза. Стало ясно, що жінка, яка назвала себе Оксаною, не хоче ділитися цією інформацією.
- Ми в Рівному. Якщо не хочете оплачувати грошовий переказ у відділенні Нової пошти, можна перерахувати гроші на карту Привату. Заповніть форму онлайн-замовлення на нашому сайті та залиште свій телефон. Протягом години з вами зв’яжеться менеджер і запропонує варіанти оплати.
Легенда друга. Електронний лічильник в квартирі
В інтернеті багато пропозицій про продаж технічних засобів для зупинки таких приладів обліку. В основному це приватні оголошення умільців-одинаків. Багато примітивних сайтів-візиток, творці яких явно намагалися втиснути максимум інформації на одну сторінку, і кілька великих інтернет-магазинів. Звернення дівчини,яка явно не розбирається в електриці, когось просто дратувало, комусь здавалося підозрілим. Один з умільців зовсім відмовився обговорювати зі мною свій товар, заявив, що “це не жіноча справа”. І то правда, оператор Оксана, яка пропонувала уповільнити СУ 202, виявилася винятком, судячи по голосах, на дзвінки відповідали явно немолоді чоловіки.
Виявилося, що в Україні у вільному продажу є блокувальники для 23 моделей електронних лічильників. Для встановлених до 2014 року в основному підходять невеликі і порівняно недорогі неодимові магніти.
- Ідеальний варіант – магніт, розрахований на утримання вантажу в 115 кг. Розмір 55 х 25 мм, ціна 495 грн, – порадив один з торговців.
- Кажуть, через спроби зупинити лічильник бувають короткі замикання і навіть нещасні випадки.
У трубці почувся сухий смішок.
- Це про допотопні способи кшталт “крокодилів” і “жучків”, защипів, які ще в Союзі на дроти ставили. Такими штуками давно ніхто не користується. Ми в роботу електромережі не втручаємося взагалі. Єдиний справжній ризик – можуть зловити за руку, та й то лише, якщо ви по дурості забудете зняти магніт, коли прийдуть перевіряючі. Якщо ви така забудькувата, зупиняйте лічильник не вдень, а ввечері. У шість-сім годин. У співробітників енергомереж нормований робочий день. Вечірніх рейдів у них не буває.
- Здається, у мене на лічильнику стоїть антимагнітна пломба. Як її обійти?
Співрозмовник пожвавився. Я почала задавати цікаві питання.
Антимагнітна пломба – нехитрий засіб, за допомогою якого енергомережі в останні роки намагаються боротися з крадіжками. По суті це наклейка. Складається вона з двох елементів, індикатора і клейкої стрічки. Індикатор – капсула, зазвичай білого кольору, в центрі якої магнітним порошком намальована точка. При впливі магнітом точка розпливається в пляму. Якщо спробувати зняти індикатор, на клейкій стрічці з’являється напис open void. Крім того, в нижній частині стрічки зроблені спеціальні просічки, через які вона повинна розірватися при спробі розтину.
- Є інший блокувальник, імпульсний. На пломбу ніяк не впливає. Коштує 3500 грн. Його потрібно включати в розетку, дріт довгий, так що не страшно, якщо вона не поруч. Весь прилад – дріт, імпульсний елемент і антена. Антену покладіть на лічильник, щоб звисала десь збоку.
- Чи не є небезпечним?
- Абсолютно. Щось типу імпульсного відлякувача комарів і тарганів.
- А якщо лічильник в пластиковому коробі?
- Просуньте антену в отвір короба, наприклад, той, через який в нього заведені дроти електропередачі. Щоб там напартачити, зовсім криворуким потрібно бути. Перед перевіркою ви його просто знімете.
- Можете допомогти мені з першим встановленням?
- Тільки якщо ви в Чернівцях… Даремно переживаєте, з таким простим приладом навіть дитина не помилиться.
Легенда третя. Електронний лічильник поза квартирою
Найскладніший випадок. Більшість фахівців щодо зупинки приладів обліку відмовилися мати з ним справу. Ризик дуже великий, здати може будь-який з сусідів. Щоб знайти тих, хто готовий за це взятися, довелося провести в Мережі кілька годин. Виявилося, що все залежить від того, де саме розташований лічильник: на сходовій клітці або на фасаді будинку. Перший випадок безнадійний. Блокувальник заховати ніде. У другому випадку є кілька перевірених лазівок. Найзручніша – між стіною і пластиковим коробом, що захищає прилад обліку.
- Врахуйте, якщо зовнішній лічильник поставили в 2016 році, це, швидше за все, нова модель і його доведеться переробляти, – здивував мене сучасний Кулібін.
- Як?
- Зніміть його і відправите нам. Ми в той же корпус поставимо інший рахунковий механізм. Він буде реагувати на звичайний неодимовий магніт.
- Куди відправити? Де ви знаходитесь?
- У Черкасах.
- Звучить ризиковано. У вас уже є такі замовлення?
- Багато разів. Зробимо за добу. На пересилку дня два. Всього п’ять днів треба протриматися без лічильника, а потім вже ніхто нічого не дізнається. Перевіряючі точно не стануть розкривати корпус лічильника і дивитися, що всередині. З вас 2500 грн. За ці гроші отримаєте ще й магніт.
- Як його зняти? Там пломба.
- Розкрутіть гайки. Пломбу треба акуратно зрізати разом з дротом. Ми її розкриємо. Зробимо такою, як була до пломбування. Потім просто поставите все на місце. Що ви полохлива така?
Очевидно, мій співрозмовник говорив правду. Його простий до геніальності метод жодного разу не був викритий працівниками енергомереж. В іншому випадку він вже відбував би трирічний термін позбавлення волі. Якщо у випадку з продавцями, що консультують по телефону, ще був шанс виправдатися під час судового розгляду, то тут не заперечиш – явна співучасть.
- Припустімо. А з антимагнітною пломбою на корпусі що робити?
Тут настала його черга дивуватися.
- Їх ставлять на квартирних лічильниках. Про зовнішні я такого ніколи не чув. Але якщо що, замість антимагнітної пломби приліпити муляж.
- Розрізнять.
- Ні. Вона буде як справжня. Така ж червона клейка стрічка, написи, просічки. Навіть індикатор розтину. Під нею буде така ж біла капсула з чорною порошковою крапкою в центрі. Тільки порошок інший – не металевий, щоб не реагував на магніт.
- Де повинен знаходитися магніт?
- Прикріпіть його до задньої стінки захисного короба. У верхній частині, тільки не надто високо, щоб він не був помітний. Ставити його краще ввечері. Я, наприклад, зупиняю лічильник з сьомої до одинадцятої. Це час, коли найбільше набігає і точно ніхто не прийде перевіряти.
Крадіжка електроенергії – явище міжнародне і позачасове. У романі американського письменника Артура Хейлі “Перевантаження” описується електрична компанія штату Каліфорнія “Голден Стейт пауер енд лайт”, яка несе серйозні фінансові втрати через заповзятливих клієнтів, які вміють обманювати прилади обліку. Роман написаний у 1978 році. З тих пір масштаби крадіжок зросли, а технічні засоби стали зручніше і безпечніше. Українські умільці переймають досвід західних і вдосконалюють їх винаходи. Вартість використання електроенергії в нашій країні все ще незрівнянно нижче, ніж в США. І все-таки по кишенях співгромадян вона б’є так само боляче. Особливо зараз, коли за рік сума в платіжці виростає майже вдвічі. Причому принципи ціноутворення для користувачів залишаються загадкою, і багато хто вважає, що за їхній рахунок постачальник намагається компенсувати збитки, які несе через промислове злодійство.
Те, що кількість бажаючих придбати обладнання для коригування показань лічильника зростає разом з тарифами і попит народжує пропозицію, не дивно. Цікаво інше: в нашій країні продавці і покупці цих приладів ведуть себе так, ніби не знають про протизаконність енергетичного злодійства і не бояться відповідальності. На відміну від персонажів того ж Хейлі, які використовували саморобні жучки, ховалися від сусідів і не наважувалися розповісти про махінації з рахунками навіть членам сімей.
Марія Бондар
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас