Грузини вимірюють інфляцію індексом хачапурі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузини вимірюють інфляцію індексом хачапурі

Світ
867
Середня вартість приготування одного стандартного імеретинського хачапурі в Грузії в лютому склала 3,66 ларі, що на 6,2% більше в порівнянні з лютим 2016 року.
Щомісячний національний «Індекс хачапурі» публікує Міжнародна школа економіки при Тбіліському Держуніверситеті (International School of Economics at Tbilisi State University, ISET).
Індекс хачапурі дозволяє ISET оцінювати динаміку зростання цін на продукти в різних містах Грузії.
У порівнянні з січнем цього року випічка одного стандартного хачапурі в Грузії трохи подешевшала – на 0,2%. Зниження цін на продукти, необхідні для приготування хачапурі, пояснюється сезонними тенденціями – в зимовий період виробництво молока нижче і воно часто замінюється сухим молоком. Багато в чому саме тому ціни на сир в зимовий період залишаються на одному рівні – вартість сухого молока не залежить від пори року.
Найдорожчим місцем для любителів імеритинських хачапурі в лютому став Кутаїсі – випічка одного стандартного імеретинського хачапурі тут коштує 3,95 ларі.
У ISET пояснюють, що в 2017 році в Кутаїсі різко зросли ціни на сир і в цілому на молочні продукти. Цінову зміну дослідники пов’язують із збільшеним попитом і збільшенням кількості іноземних туристів – як відомо, Кутаїський аеропорт з кожним місяцем приймає все більше міжнародних рейсів.
Вартість приготування одного імеретинського хачапурі в Батумі становить 3,55 ларі. Приблизно такий самий індекс хачапурі в лютому зафіксовано в Тбілісі і в Телаві – 3,53 ларі і 3,59 ларі відповідно.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас