Різниця між тарифом і вартістю вугілля стала величезною - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різниця між тарифом і вартістю вугілля стала величезною - експерт

Енергетика
2607
В Україні в тарифах теплової генерації, яка спалює вугілля і виробляє електроенергію, з 1 березня закладена вартість тонни вугілля в розмірі майже 2900 грн. При цьому вугілля купується за внутрішньо українською ціною, яка значно нижча за цю суму.
“Після введення “Роттердаму+” у квітні минулого року тариф теплової генерації почав стрімко рости і він покриває все вищу і вищу ціну вугілля. Таким чином, вже в березні ціна вугілля 2900 гривень де-факто покривається нашими тарифами. І це вугілля можна привезти із найвіддаленішої точки земної кулі і спалити в Україні”, – сказав Андрій Герус на каналі 1+1, колишній член Нацкомісії з регулювання цін на енергетику та компослуги.
За словами Геруса, ціна за вугілля, яку сьогодні платять українці, покриває доставку сировини морем, наприклад, з Південно-Африканської Республіки, і перевалку в порту.
Колишній член Нацкомісії з регулювання цін на енергетику та компослуги Андрій Герус стверджує, що різниця між тим, що платять українці, й тим, скільки коштує країні поставка вугілля – величезна. Ця різниця наче мала б піти на забезпечення енергонезалежності країни, однак куди поділися кошти – питання.
Андрій Герус зазначив, що вартість електроенергії на території України з 1 березня піднялася до 1,40-1,50 грн, а на неконтрольованих територіях Донбасу – 36 коп.
“У них тарифи не мінялися, і питання, хто кого фінансує тоді”, – зазначив експерт.
Генеральна прокуратура здійснить перевірку постачальників та органів ціноутворення тарифів на імпортне пальне. Йдеться про закупівлю вугілля за формулою “Роттердам плюс доставка” та про постачання газу холдингом “Нафтогаз України” за формулою “Баумгартен+”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас