"Поліція в темі". У Києві запустили нову аферу з викраденням авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Поліція в темі". У Києві запустили нову аферу з викраденням авто

Кримінал
2308
У столиці набирає обертів новий вид шахрайства, який виник через проблеми масових викрадень авто. Отримуючи неправомірний доступ до баз даних автомобілів, що значаться в розшуку, злочинці отримують номери телефонів автовласників, у яких викрали машину. Після чого повально телефонують всім потерпілим і пропонують повернути нібито наявний у них викрадений автомобіль за гроші. Про це пишуть кияни в соцмережах.
ЗМІ провели свій експеримент, опублікувавши оголошення про викрадення неіснуючого авто. Шахраї відгукнулися буквально через пару годин. У поліції підтверджують, що кількість таких випадків збільшується.
Викрасти за 60 секунд
Як розповіла киянка Марія Марчук, кілька днів тому з парковки одного зі столичних ТРЦ на Петрівці у неї викрали автомобіль Lexus. «Я відразу ж звернулася в поліцію і розмістила відповідне оголошення в соцмережах. Буквально через дві години мені почали дзвонити невідомі люди і пропонувати повернути мою машину за викуп. За весь вечір я отримала чотири дзвінки від різних людей. Ким тільки не представлялися: викрадачами, перекупниками, доброзичливцями і навіть охоронцями автостоянки», – каже Марчук. Але дійсно показовий випадок стався з Валерієм Соловйовим.
«Днями я прийшов на місце парковки автомобіля, але його там не виявилося. Я викликав поліцію і зробив заяву про викрадення. Поки копи їхали, згадав, що залишив автомобіль не в звичному для себе місці – на іншій вулиці. Після приїзду співробітників поліції автомобіль був знайдений, і я забрав свою заяву. А на наступний день мені подзвонив невідомий чоловік і повідомив, що може допомогти з моїм «викраденням» за $3 тис.», – Розповів Соловйов. Що показово – Валерій нікуди, крім поліції, не звертався.
“Поліцейські в темі”
Як каже експерт з безпеки Сергій Шабовта, останнім часом угони автомобілів набули нового характеру. «Якщо раніше машини викрадали для продажу або розбирання на запчастини, то зараз безліч авто викрадають з метою подальшої реалізації самому ж власнику, тобто під викуп. Якщо ж господар відмовляється платити, перебивають номери агрегатів і продають на ринку», – підтвердив Шабовта. В таких умовах поява шахраїв – річ буденна, адже в точності важко визначити, чи телефонують вам з метою здійснення реальної угоди, чи аферисти.
«Очевидно тільки участь в шахрайських схемах представників поліції. Існує явний злив інформації з бази даних викрадених авто», – зазначив Шабовта.
За його словами, своя людина в відділі викрадень повідомляє шахраям прикмети зниклого автомобіля, включаючи навіть найбільш незначні, начебто невеликі подряпини, щоб клієнт повірив, що автомобіль дійсно у них. І людина часто погоджується заплатити істотну винагороду за повернення машини. Але до повернення, як уже було сказано, справа не доходить, а «доброзичливці» зникають. У департаменті внутрішньої безпеки Нацполіціі України повідомили, що про такі схеми вони чують вперше, але не виключають можливість участі правоохоронців в подібних махінаціях. «Таких справ у нас в розробці поки що не було. Але ми займемося цим питанням», – сказали в Нацполіції.
Як ми торгувалися з “псевдовикрадачами”
Як експеримент видання виставило в соцмережах оголошення про викрадення елітного позашляховика вартістю $40 тис. Зловмисники не змусили на себе довго чекати, і буквально в кінці того ж дня з нами зв’язався невідомий з пропозицією повернути нам неіснуючий автомобіль за $12 тис. «Ціна стандартна – 30% від ринку. Але якщо ми не домовимося до 18:00 завтрашнього дня, хлопці його продадуть. Тому якщо є якісь сумніви або щось ще – кажіть відразу», – попереджає нас невідомий, який представився Андрієм.
Ми сказали, що згодні, але нам потрібні гарантії. І щоб переконатися, що авто наше, попросили вислати кілька фото. Через кілька годин нам прислали фотографії зазначеної в оголошенні марки авто з затертими номерами. На цьому спілкування з шахраями ми припинили, але ще кілька днів по тому Андрій завзято нам телефонував і намагався виманити у нас гроші. Як розповіло нам джерело в поліції, випадки шахрайства на хвилі масових викрадень авто збільшилися в рази. Причому з’явилися як «детективні агентства», що пропонують свої послуги за 20-30 тис. грн, так і псевдовикрадачі, що просять переказати кошти на банківські рахунки. Але справжні злодії, які повертають машини за викуп, діють дещо по-іншому. Власнику призначається зустріч, на якій йому дійсно демонструють спочатку номери авто, а потім і саму машину – вона зазвичай проїжджає повз. А угода укладається в присутності нотаріуса, який засвідчує, що сторони не мають одна до одної претензій.
Антон Драннік
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас