Економіст повідомив про ризики припинення співпраці з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст повідомив про ризики припинення співпраці з МВФ

Казна та Політика
1038
20 березня 2017 року відбудеться рада директорів МВФ, на якій приймуть остаточне рішення щодо четвертого траншу для України по лінії EFF, проте виділення п’ятої порції кредиту під питанням через жорсткі вимоги кредитора.
 
Про це повідомив колишній заступник голови Нацбанку України Олександр Савченко.
«Потрібно розуміти той факт, що на раду директорів виносяться тільки позитивні рішення. Якщо вона відбудеться, то ми отримаємо цей транш. Головними вимогами для отримання цього траншу були націоналізація «Приватбанку», ініціація земельної і пенсійної реформ. Але дві останні зміни, відкриття ринку землі та підвищення пенсійного віку, відсунули на середину року. Отже, пенсійна реформа і введення ринку землі – це умови для отримання наступного траншу», – заявив О.Савченко.
За його словами, Україна зараз не може собі дозволити таку розкіш, як припинення співпраці з Заходом.
«Гроші з траншу надійдуть в резерв Нацбанку, що буде свідчити про продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. На жаль, є небезпека, що це може бути останній транш, оскільки ініціювати справжню пенсійну і земельну реформу буде дуже важко, популісти будуть цьому перешкоджати. Головне – залишитися в хороших відносинах зі Світовим банком, тому що тільки тоді ми отримаємо економічну допомогу з інших джерел», – додав Савченко.
 «Щоб отримати ці гроші (1 мільярд доларів США), український уряд повинен продемонструвати Виконання обов’язкових вимог МВФ. В інтересах України якомога швидше перейти на багаторівневу пенсійну систему з накопичувальними рівнями і запустити цивілізований ринок землі, що є важливим для розвитку не тільки для аграрного сектора, але і для інвестицій, оскільки інвестор не вкладає в те, чим він не володіє», – каже в свою чергу голова Комітету економістів України Андрій Новак.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас