Українці навчилися робити гроші на безвізі, який ще не отримали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці навчилися робити гроші на безвізі, який ще не отримали

Особисті фінанси
1305
Звістка про те, що безвізовий режим з Європою може стати для України реальністю вже цього літа, змусила посередників підняти ціни на прискорене отримання біопаспортів. Тим, у кого їх немає, доведеться отримувати, як і зараз, візи. Втім, експерти впевнені: навіть якщо безвіз і стане реальністю, Європа отримає додатковий важіль для управління нашою країною. Крім того, в будь-який момент все може повернутися на круги своя – як заявили в ЄС, в разі масового порушення з боку українців.
У Грузії безкоштовно видають паспорти
У п’ятницю, 10 березня, більшість членів комітету Європарламенту проголосували за надання Україні безвізового режиму. Аналогічне питання тепер повинні розглянути на сесії Європарламенту. «Я думаю, що це буде в травні. А щодо того, коли безвіз запрацює, на мій погляд, це відбудеться в кінці червня», – заявив євродепутат від Польщі Михайло Боні.
Грузини, з якими Україна була в одному човні на безвіз, вирушать в Європу без «шенгену» вже з 28 березня. Щоправда, грузини кажуть, що особливого ажіотажу з цього приводу в країні немає. «Буму з приводу безвізу у нас немає. Півмільйона грузинів і так вже живуть і працюють за кордоном, для маленької Грузії це немало. Щоправда, влада зараз оголосила акцію, і майже безкоштовно можна отримати паспорт у «єдиному вікні» при нашому Мін’юсті. Черг там немає, тому що чиновники вже були готові до цього. Втім, деякі громадяни Близького Сходу стали активніше домагатися грузинського громадянства, не виключено, що саме заради безвізового режиму», – розповів грузинський політолог Мамука Арешидзе.
За його словами, грузини готові до того, що, крім біопаспортів, на кордоні їм доведеться пред’явити пакет документів, які підтверджують те, що вони залишитися в Європі не мають наміру. Це зворотний квиток, підтвердження оплати готелю, виписка з банку про необхідну кількість грошей на рахунку, копія документа на нерухомість тощо. – Майже все, що вимагали в посольстві. «Зараз активно працюють фірми, які допомагають готувати такі документи», – каже Арешидзе.
Самі ж грузини кажуть, що багато хто вже збирається виїхати в Європу на заробітки. «Мій брат купив біопаспорт, запасся всіма документами і поїде в Італію шукати кращого життя. Раніше він вже там був, зараз знову буде шукати роботу, щоб не платити посередникам, які часто обманюють», – каже таксист Віссаріон з Батумі. За його словами, багато грузинів поїдуть заробляти в готелі, в торговельні заклади, і безвіз для них відкриває великі перспективи. «Ми не боїмося ризикувати, нам втрачати нічого», – говорить Віссаріон. Мамука Арешидзе підтверджує, що у Грузії є проблеми з мігрантами, так само як і в України. «У нас теж за останні два місяці близько тисячі громадян не повернулися з Ізраїлю. Але зараз влада вживає заходів, щоб цього не повторилося», – говорить він.
Звістка про те, що безвіз для українців близький, підняла ціни і у посередників в Мережі, які пропонують оформити біопаспорт. За термінову видачу в трьох- і п’ятиденний термін закордонного паспорта просять від 2700 грн, хоча ще до нового року ціна була 2400 грн. А за один-три дні – 4500 грн. «Ми завжди можемо прискорити видачу документа, все залежить від ваших можливостей, – відповів нам посередник з Дніпра Євген. – Доба не доба, але за три робочих дні ми вам документ зробимо, половину суми даєте відразу, решта – при отриманні».
«Це ще сьогодні 2700 грн, а через тиждень буде вже 3000 грн. І чим ближче до червня, тим дорожче. Не хочете – стійте в чергах в міграційних службах», – каже Ольга з Одеси.
Офіційно оформити закордонний паспорт з чіпом можна в будь-якому відділенні Держміграційної служби за 20 днів, сплативши держмито на випуск «загранки» (253 грн) і вартість бланка (304,32 грн) Разом 557,32 грн. Якщо документ потрібен за тиждень, його вартість збільшується майже вдвічі. Можна оформити і через «Паспортний сервіс», де ціна паспорта вища на 400 гривень – за 957,32 грн паспорт вам зроблять за 20 днів, а за 1210 грн – всього за тиждень. За словами спікера Держміграційної служби Сергія Гунька, у відомстві очікують ажіотажу, але відзначають, що і в цьому випадку паспорти і бланки будуть в наявності: «Зараз спостерігаємо пожвавлення попиту, але воно сезонне – так було і в минулому році. За два роки з початку оформлення біометричних паспортів їх отримали майже 3 млн українців».
А ось посередники, які допомагали оформляти шенген, поки не знають, чим займатимуться далі. «Поки до нас менше звертатися не стали. Якщо людині потрібно їхати на травневі свята, то вона чекати не буде. Оформить шенген на рік, і ніяких додаткових питань їй на кордоні ніхто ставити не буде», – вважає юрист компанії Вікторія Петрівна, яка допомагає з оформленням віз.
Питання на кордоні
Додаткові питання на кордоні дійсно будуть. Глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі в одному з недавніх інтерв’ю заявив, що в разі лібералізації візового режиму з нас будуть так само питати, як і з громадян інших країн, що не входять в ЄС – прикордонники в разі сумнівів можуть запитати про оплату місць проживання або ж про те, чи достатньо у вас з собою грошей. Інакше можуть відмовити у в’їзді, що набагато гірше, ніж прохання посольства, наприклад, надати додаткові документи.
За словами туроператорів, на вітчизняному туризмі безвіз позначиться в малому ступені. «Можливо, він навіть ускладнить організацію, оскільки зараз документи для перетину кордону перевіряють в консульстві, а зі скасуванням віз всі документи доведеться тягти на кордон», – говорить редактор сайту turprofi.com.ua Валерія Овсяник. На практиці це означає, що туроператори можуть зіткнутися з безліччю випадків заборони в’їзду в країну. А ось на кількості виїжджаючих до Європи безвіз, на думку експертів, майже не відіб’ється. «Бум будуть стримувати вимоги на кордоні: те саме підтвердження мети поїздки, фінансового становища, страховки тощо. У нас в країні така економічна ситуація, що людям вільно подорожувати по світу дуже складно», – говорить голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха.
Експерти кажуть: хоча Європа і прийняла механізм, за яким у разі припливу нелегальних мігрантів безвіз можуть і призупинити, застосовувати це для українців не будуть. «Безвіз використовуватимуть як батіг. Наприклад, якщо ми не захочемо знімати мораторій на продаж землі або мораторій на вивіз лісу-кругляка, то нам можуть нагадати, що Європа пішла нам назустріч, і ми повинні зробити зустрічний крок. Тобто ми отримаємо ще один важіль зовнішнього управління», – сказав політолог-міжнародник Андрій Мішин. Втім, інші політологи не виключають: якщо українці масово почнуть «губитися» в Європі, то безвіз у нас заберуть.
Анастасія Кучкіна, Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас