"Залягти на дно" в Феофанію. Як і за що Насірову підозру вручали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Залягти на дно" в Феофанію. Як і за що Насірову підозру вручали

Кримінал
856
Що сталося
Увечері в четвер близько 21.30 стало відомо, що у клінічній лікарні Державного управління справами “Феофанія” співробітники Національного антикорупційного бюро (НАБУ) затримують керівника ДФС Романа Насірова.
Так, в лікарню, де в той час перебував Насіров, приїхали детективи НАБУ та прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вони повинні були вручити очільнику податкової служби підозру за статтею про зловживання владою або службовим становищем.
Як повідомила “Радіо Свобода”, НАБУ тоді також провело обшуки за кількома адресами. В тому числі в центральному офісі ДФС.
Пізніше прес-служба НАБУ повідомила, що керівника ДФС затримали. Хоча в цей час правоохоронці лише намагалися пробратися у палату до Насірова і вручити йому підозру.
Представник САП повідомив журналістам на брифінгу, що правоохоронців тривалий час не пропускали у будівлю лікарні “Феофанія”, мотивуючи тим, що вони прийшли у неробочий час. Потім вхід в палату блокували лікарі.
Зрештою близько опівночі правоохоронцям таки вдалося потрапити до палати і уже там вони вручили Насірову підозру.
Через деякий час Насірова вивезли з “Феофанії” на ношах. Співробітник лікарні повідомив, що його перевозять в 3 корпус, в реанімацію. За словами лікаря, у Насірова діагностували інфаркт.
Адвокати підозрюваного заявили журналістам, що співробітники НАБУ нібито вручили підозру, коли голова ДФС був уже непритомний. Отже, на їх думку, вручення підозри є незаконним.
За що Насірову вручили підозру
Детективи НАБУ підозрюють голову ДФС у зловживанні владою на підставі підписання Насіровим рішень про розстрочення податкових боргів підприємствам із орбіти депутата Олександра Онищенка.
Відповідні підприємства фігурують в основному провадженні так званої “газової справи Онищенка”.
Бізнесмена, зокрема, підозрюють в організації схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із державною компанією ПАТ “Укргазвидобування”. Заявлені правоохоронцями втрати держави в цій справі сягають 3 млрд гривень.
Онищенко заперечував свою причетність і називав порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес. Саме через ризик бути заарештованим бізнесмен у липні 2016 року втік з країни.
Підстави для затримання Насірова в цій історії стосуються одного окремого епізоду.
Так, у листопаді-грудні 2015 року Державна фіскальна служба дозволила розстрочити для компаній Онищенка (“Хас” і “Надра геоцентр”) виплату 1,3 млрд гривень боргу за рентними платежами. Цьому рішенню передувала зустріч Онищенко з Насіровим. За даними видання, відповідна зустріч відбулася в жовтні 2015 року, про що уже повідомлялося в попередніх матеріалах.
Насіров неодноразово викликався на допит до НАБУ у цій справі.
Так, в інтерв’ю виданню “Обозреватель”, яке було опубліковане за годину до перших повідомлень, він сказав, що НАБУ найближчим часом може пред’явити йому підозру.
Так само Насіров торкнувся розстрочення податкових платежів компаніям, афільованим з Онищенко.
“Інститут розстрочки — абсолютно прозорий і зрозумілий. Кожен платник може звернутися за місцем реєстрації своєї районної інспекції, матеріали розглядаються, і в разі позитивного рішення документ передається до центрального апарату мені на підпис. Таких розстрочок протягом року тисячі. Деякі з них – дуже великі . Найбільшу отримало ДП “Укргазвидобування”, — зазначив глава ДФС.
Іншої думки сам Онищенко, який ще в листопаді журналістам заявляв, що Насіров без дозволу президента Петра Порошенка ніколи б на реструктуризацію податкового боргу б не погодився.
Про газову справу Онищенка
ЗМІ вже раніше писали про “газову справу” депутата-втікача, яка не вщухає уже півроку. І відстрочення податкового боргу за участі голови ДФС — це лише один з епізодів.
Інші епізоди — це організація схеми викупу газу за заниженою ціною у державної “Укргазвидобування” і подальшої реалізації цього ресурсу промисловим споживачам вже за ринковими цінами.
Зовсім недавно прем’єр-міністр Володимир Гройсман описував цей кейс з конкретними цифрами.
“Як працювала так звана схема Онищенка? На ринку газ коштував 7 200 грн, і ви не знайдете жодної приватної компанії в Україні, яка продавала газ нижче цього порогу. Що робили такі ділки? Вони купували газ у державних компаніях по 2 000 грн за тис. кубів, а продавали його по 7 200 грн. На цьому вони й заробляли скажені гроші, адже державний газ був в 3-4 рази дешевший”, — розповів Гройсман.
Збиток держави від таких операцій в антикорупційному відомстві оцінили в 3 млрд гривень.
Учасниками цих комерційних операцій було близько 20 осіб, більше половини з яких затримана. При цьому головний підозрюваний — Онищенко — вважається організатором схеми.
В цілому по цій справі було заарештовано понад десятка людей. Частина фігурантів “справи Онищенка” вже визнали свою провину. Останні арешти торкнулися колишніх заступників голови “Укргазвидобування”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас