Крістофер Дембік: Чого очікувати від економіки Франції, якщо президентом стане Марін Ле Пен? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крістофер Дембік: Чого очікувати від економіки Франції, якщо президентом стане Марін Ле Пен?

Світ
525
Напередодні президентських виборів у Франції інвесторів усього світу кидає в холодний піт. Вони бояться, що, як і в випадку з президентськими виборами в США, в останній момент може статися сюрприз, і на чолі п’ятої економічної держави в світі опиниться популістський політик.
Власне кажучи, Марін Ле Пен набирає значну кількість голосів за результатами громадських опитувань. Партія «Національний фронт» ще ніколи не була так близька до влади, а це досить вагома причина для того, щоб інвестори почали панікувати.
На інституціональному і політичному рівні
Марін Ле Пен швидко опиниться в незручному становищі президента Четвертої французької республіки, який був позбавлений реальної влади.
Дійсно, «Національний фронт» майже напевно не зможе отримати більшість місць у парламенті на парламентських виборах, запланованих на 11-18 червня.
Тому країна опиниться в ситуації «співжиття».
Це буде вчетверте з 1958 року і вперше з референдуму про п’ятирічний термін президентства, який пройшов у вересні 2000 року і зрівняв термін дії повноважень президента з терміном дії повноважень депутатів парламенту, щоб по максимуму уникнути «співжиття».
«Співжиття» не дозволить Марін Ле Пен організувати референдум про членство в ЄС, як вона планувала зробити після того, як домовиться з Брюсселем про «кращі умови».
Незважаючи на те, що референдум – це прерогатива президента (Стаття 11 Конституції Франції – ред.), він може бути організований лише на підставі пропозиції уряду або спільної пропозиції Національних зборів і Сенату. Навіть якщо Марін Ле Пен переможе на виборах, вона не зможе реалізувати більшість пропонованих нею економічних і європейських заходів.
Для індексу CAC 40
Легко припустити, що після перемоги Марін Ле Пен фондовий ринок Франції різко піде вниз. Зазвичай президентські вибори у Франції мають незначний вплив на фінансові активи. Єдиний раз, коли вибори мали помітні наслідки, був під час П’ятої французької республіки в 1981 році, коли переміг кандидат від соціалістичної партії Франсуа Міттеран. За 30 днів після першого раунду індекс CAC 40 втратив майже 20%, тому що інвестори злякалися, що «радянські танки проїдуть Єлисейськими полями».
Подібне може статися, якщо переможе «Національний фронт». Принаймні, поки іноземні інвестори не усвідомлять, що новий президент безпорадний.
Для процентних ставок і фінансової стійкості у Франції
Іноземні інвестори найбільше бояться різкого підвищення процентних ставок під дією політичного ризику. У 2007 році процентні виплати Франції за борговими зобов’язаннями (друга велика стаття державних витрат) становили 2,5% від ВВП, а в 2016 році – всього 1,7% завдяки нижчим відсотковими ставками і незважаючи на значне збільшення державного боргу.
У Франції співвідношення процентних виплат по боргу і ВВП нижче, ніж в більшості країн Європи (Великобританії, Італії, Іспанії), за винятком Німеччини. Оскільки французькі боргові папери мають тривалий термін погашення (7 років), зміна процентних ставок на 1% призводить до зміни процентних виплат за боргом лише на 0,14% на рік.
Навіть в разі різкого стрибка процентних ставок процентні виплати за борговими зобов’язаннями, імовірно, будуть знижуватися в 2017 і 2018 роках (і досягнуть рівня 1,5% від ВВП) внаслідок погашення облігацій, випущених в середині фінансової кризи в 2007 році.
За умови, що ставка прибутковості за 10-річною державною облігацією Франції буде дорівнює 4%, річна інфляція – 2%, а річне зростання ВВП – 1%, за всіх інших рівних обставин процентні виплати за боргом наблизяться до рівня 2012 року лише на початку 2020-х років.
Отже, зростання процентних ставок на тлі «ефекту Ле Пен» (який навряд чи триватиме довго) або зовнішніх подій, наприклад, загального збільшення інфляції, не повинен серйозно відбитися на державних фінансах протягом більшої частини майбутнього президентського терміну.
Крістофер Дембік, голова відділу макроекономічного аналізу в Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас