ВВП Швейцарії уповільнив зростання в IV кварталі через скорочення експорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Швейцарії уповільнив зростання в IV кварталі через скорочення експорту

Світ
180
Темпи економічного зростання в Швейцарії в четвертому кварталі 2016 року сповільнилися на тлі скорочення обсягів експорту, а також капіталовкладень бізнесу.
Обсяг ВВП в жовтні-грудні зріс на 0,6% в порівнянні з тим же періодом попереднього року, свідчать дані Державного секретаріату з економіки Швейцарії (SECO). У третьому кварталі показник підвищився на 1,4%.
Зростання ВВП в порівнянні з третім кварталом склало 0,1%, як і в попередні три місяці.
Негативним фактором для швейцарської економіки, значною мірою орієнтованої на експорт, є сильна місцева валюта. Керівництво Центробанку Швейцарії регулярно заявляє про те, що вважає швейцарський франк “істотно переоціненим”.
Курс франка до євро зріс на 1,8% в четвертому кварталі. З початку поточного року вартість швейцарської валюти до євро збільшилася на 0,7% на тлі зростання попиту на валюти “тихої гавані” в зв’язку зі стурбованістю інвесторів політикою президента США Дональда Трампа, майбутнім запуском процедури виходу Великобританії з Євросоюзу, а також президентськими виборами у Франції .
Виробничий сектор, сфера роздрібної торгівлі та туризм серйозно страждають через сильний франк. Прискорення темпів економічного зростання в єврозоні може підтримати економіку Швейцарії, відзначають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас