Дірки в законі. У лікарнях і школах розгорнулися бої через нову реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дірки в законі. У лікарнях і школах розгорнулися бої через нову реформу

Казна та Політика
3885
Через підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн в колективах почалися конфлікти і образи. Адже несподіване рішення уряду практично зрівняло зарплати прибиральниці або ліфтера з зарплатою молодого вчителя або лікаря, оскільки змін в тарифну сітку не внесли. У Кабміні кажуть, що зрівнялівку можна виправити за рахунок місцевих бюджетів, але в них грошей немає.
Попит на санітарок
У деяких медустановах справа доходить до скандалу. «У нас в госпіталі, коли молодшому медперсоналу підняли мінімалку, лікарі дуже обурювалися. Вони ходили до начальства і скаржилися на те, що санітарка погано працює, і вимагали, щоб її перевели на півставки. До речі, частина молодшого персоналу таки перевели на 0,75 ставки, але одна з санітарок тоді сказала, що буде прибирати приміщення на 25% менше», – розповіла нам одна з медсестер столичного госпіталю.
Головні лікарі намагаються вирішити проблему в силу своїх можливостей. «Де-юре виходить, що оклади молодого доктора без категорії, санітарки і медсестри зрівняли до 3200 грн. Щоб не було такої зрівнялівки, ми намагаємося кожному індивідуально в залежності від коефіцієнта трудової участі нараховувати надбавку до базової зарплати – наприклад, за кількість вилікуваних пацієнтів, якість надання медпослуг, ставлення до пацієнта, загальний стаж», – розповів головлікар столичної 1-ї міської клінічної лікарні Ігор Чермак.
У медпрофсоюзах підтверджують: зрівнялівка дійсно стала великою проблемою для колективів. «Ми вже звернулися до голів Мінфіну і Мінсоцполітики з проханням уникнути зрівнювання зарплат. Не можна, щоб ліфтер і прибиральниця, при всій повазі до їхньої праці, отримували стільки ж, як і лікар, який відучився 7 років», – розповіла керівник Черкаської облпрофради медиків Валентина Кочубей.
За її словами, за пару місяців в області вже виникла конкуренція на посади санітарок, в той час як лікарі звільняються.
Доплати за понаднормові
У навчальних закладах ситуація зs зрівнялівкою ідентична – як і в медицині, на місцях намагаються викручуватися самотужки. «У нас директор школи зробив все, щоб ми могли заробити і не були ображені. На початку року, особливо молоді вчителі, обурювалися і погрожували звільнитися, ходили до директора мало не з плакатами. Нам доплачують за все – перевірки зошитів, додаткові заняття. І керівництво дивиться крізь пальці, якщо ми займаємося репетиторством», – розповіла вчителька математики однієї зі шкіл Дніпра Олена Коваль.
«У нас через гроші конфліктів немає, але вчителі сміються над діями уряду і розуміють, нічого доброго не буде. Адже недарма в одеських школах не вистачає 500 вчителів, ось вам і відповідь на питання», – каже вчитель одеської школи №55 Микола Палтишев.
Порушили закон
За словами віце-прем’єра Павла Розенка, місцевим бюджетам дали повноваження впливати на зарплати на місцях. «На початку проведення реформи можлива диспропорція в оплаті праці, тому місцеві органи влади можуть вирішувати це питання, встановлюючи муніципальні надбавки», – сказав Розенко.
Проте, за словами експертів, багато держпідприємств не вирішили цю проблему. «Схожа ситуація була і з працюючими пенсіонерами. Ті, у кого був великий стаж, отримували стільки ж, скільки ті, хто пропрацював набагато менше. Все буде залежати від бюджетів організацій: якщо у когось був люфт, то вони зробили надбавки співробітникам. Але у більшості такої можливості немає», – говорить HR-експерт Тетяна Пашкіна.
“Прибрали коефіцієнт, розуміючи, що грошей немає”
Економіст Олександр Охріменко каже, що накладка із зарплатами виникла через порушення закону. «Була пропорція в раніше діючому законі, що при підвищенні мінімалки, коефіцієнти перемножуються на цю цифру, і зарплата у кожної з категорій громадян зростала однаково. Тепер вони скасували цей коефіцієнт, і вийшло, що відразу кілька категорій стали отримувати одну і ту саму зарплату. Розуміли, що грошей на всіх не вистачить», – сказав нам Охріменко. За його словами, виправити це можна, якщо тільки перерахувати зарплати, враховуючи нову мінімалку і коефіцієнти.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас