Суд зобов'язав Приватбанк надати пов'язаним з екс-акціонерами віргінським компаніям доступ до коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав Приватбанк надати пов'язаним з екс-акціонерами віргінським компаніям доступ до коштів

Фондовий ринок
1391
Печерський районний суд Києва зобов’язав Приватбанк надати 6 віргінським компаніям, які пов’язані з колишніми акціонерами, доступ до їхніх коштів.
Про це свідчать матеріали суду.
Згідно з ними, компанії Camerin investments LLP, Sunnex investments LLP, Tampleon investments LLP, Berlini commercial LLP, Lumil investments LLP, Sofinam LLP подали позов проти Міністерства фінансів, Приватбанку та голови правління банку Олександра Шлапака.
Зазначений позов обґрунтований тим, що існують ризики списання і втрати грошових коштів, розміщених на депозитних рахунках позивачів.
Дані віргінські компанії мають валютні депозитні договори з Приватбанком від 2012 і 2014 року, а саме з його кіпрською філією.
21 грудня 2016 р. Міністерство фінансів придбало 100% акцій Приватбанку, при чому 19 грудня – 21 грудня було здійснено списання коштів деяких клієнтів банку.
Зокрема, колишній директор Кіпрської філії Приватбанку заявив в одному з інтерв’ю, що близько 300 млн доларів “списано” з рахунків клієнтів в представництві на Кіпрі.
За приписами частин 2 і 3 статті 1060 Цивільного кодексу України, відповідно до договору банківського вкладу, банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.
Таким чином позивачі, згідно із заявленими вимогами, просили зобов’язати Приватбанк і Мінфін забезпечити виконання умов укладених депозитних договорів, зокрема в частині повернення грошових коштів.
У зв’язку з цим вони вимагали як забезпечення позову заборонити списання їхніх коштів в банку та надати можливість вільно розпоряджатися цими коштами.
Також вони вимагали зобов’язати банк забезпечити нарахування та виплату відсотків за депозитами.
Крім того, позивачі вимагали заборонити Приватбанку і філії на Кіпрі здійснювати будь-які дії щодо зупинки/блокування/припинення будь-яких готівкових та безготівкових операцій, або не виконувати платіжні доручення щодо їхніх коштів.
9 лютого суд прийняв позовну заяву і задовольнив вимоги компаній як забезпечення позову.
На даний момент Окружний адміністративний суд Києва розглядає позов згаданих компаній до НБУ і Фонду гарантування вкладів.
Віргінські компанії вимагають визнати протиправним і скасувати наказ тимчасового адміністратора Приватбанку від 20 грудня про заборону видаткових операцій за рахунками пов’язаних осіб в банку.
24 січня суд вимагав від НБУ та Фонду надати копії документів відносно вказаних компаній: про визнання їх пов’язаними з Приватбанком; про заборону видаткових операцій; про придбання акцій Приватбанку; про списання коштів; про визнання нікчемними договорів даних компаній; про наявність боргів у цих компаній перед банком.
21 грудня 2016 року Приватбанк перейшов у державну власність.
До цього його контролювали Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас