В Європі тарифи ЖКГ дешевшають, а Україні світло і газ дорожчають на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі тарифи ЖКГ дешевшають, а Україні світло і газ дорожчають на 30%

Особисті фінанси
1967
У березні українцям знову піднімають вартість комунальних тарифів — на цей раз на електрику. Після цього загальні суми в платіжках подолають чергові неприємні висоти. Владв радить оформляти субсидії, але експерти кажуть: механізм субсидій заводить Україну в глухий кут і вал неплатежів може призвести до повної дезорганізації роботи компаній, що постачають компослуги.
Ціна зросте на третину
Електрика дорожчає з 1 березня. Перші 100 кВ·год будуть коштувати 90 коп. (зараз 71,4 коп.), а всі наступні — 1,68 грн (сьогодні ті, хто використовує від 100 до 600 кВ·год, платять за них 1,29 грн, а понад 600 кВ·год — 1,63 грн). «Зараз «намотуємо» 160 кВ·год на місяць. За них платимо 148 грн. За новими тарифами, цей же обсяг електрики обійдеться майже в 200 грн», — підраховує киянка Ганна Бойко.
При цьому ті, у кого стоїть бойлер, щомісяця споживають до 200 кВ·год. Це означає, що за світло вони будуть платити до 250 грн на місяць. «У місяць у нас в 3-кімнатній квартирі нагоряє 300 кВт. Зараз це коштує 329,4 грн, а буде — 426 грн», — каже мешканка Дніпра Вікторія Петрук.
Накопичують борги
Підвищення цін Кабмін пояснює тим, що Україна відмовляється від радянської системи надання компослуг, коли за все платила держава, і переходить до ринкової системи європейського зразка. Правда, не враховується, що в Європі тарифи прив’язані до зарплат. І там не платять третину доходів за комуналку (див. інфографіку).
«Вони переймають досвід тільки в частині підвищення. Наприклад, у Франції, в зв’язку з падінням цін на нафту, вартість газу для споживачів впала на 24%. У нас цього не сталося, хоча ми купуємо той же газ. У нас тарифи ростуть навіть тоді, коли світові ціни падають, — говорить економіст Олександр Охріменко. — Тарифи — як у Європі, а зарплати українців — як в Африці. У Кабміні вважають, що люди десь знайдуть мішок з грошима і понесуть в касу. Але грошей у людей немає. Вони перераховують за комуналку, скільки можуть». Це підтверджують і українці.
У Кабміні кажуть: якщо грошей немає, треба оформляти субсидію. Але, як вже писали «Вести», в них масово відмовляють і забирають знижки через суд. В результаті борг населення перед постачальниками зростає: на кінець грудня він досяг 23,4 млрд грн. «Тільки у «Київенерго» до 5 млрд грн боргу від споживачів, — каже енергетичний експерт Дмитро Марунич. — Збирати борги будуть і далі: чергове підвищення люди не потягнуть».
Що далі
Експерти прогнозують: цифри в платіжках зростатимуть і далі. «Ціна газу для водоканалу, який подає гарячу воду в будинки, не змінювалася з липня. Очевидно, незабаром її підвищать, а значить, заплатимо більше за гарячу воду», — вважає Марунич. Буде змінюватися і ціна газу.
«Ми взяли на себе зобов’язання МВФ, за яким повинні переглядати ціни газу для населення і «Нафтогазу», — каже економіст Андрій Блінов. — Ціну для «Нафтогазу» встановлює Кабмін, зараз це 6879 грн за тисячу кубів. Перегляд означає підвищення до 7500-8000 грн». Наскільки підвищиться ціна для споживачів, не прораховували. Очікується, що на 10-15%.
Прийдуть нові платіжки
У квітні цього року українці отримають нові платіжки за газ, в яких буде вказано не тільки спожитий обсяг палива, але і його витрату в одиницях енергії. Зокрема, крім куб. м в квитанції буде надана інформація і про такі одиниці вимірювання: кВт*год; гігакалорії; мегаджоулі. Але оплачуватимуть спожитий газ українці поки за кількістю використаних кубометрів. Проте пізніше споживачів переведуть на оплату за спожиті енергетичні одиниці в кВт*год. Тобто споживачі платитимуть за спожиту енергію, а не за обсяг палива.
Анастасія Рябоконь, Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас