Західносахарський конфлікт посилив потік біженців до Європи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західносахарський конфлікт посилив потік біженців до Європи?

Світ
472
Біженці штурмують Сеуту – іспанський анклав на півночі Африки. Нову хвилю африканських мігрантів, які прагнуть в ЄС, експерти пояснюють в тому числі і загостренням відносин Марокко з Євросоюзом.
Протягом останнього тижня сотні африканців тричі намагалися прорватися з Марокко в іспанську Сеуту – місто-анклав в Північній Африці. Подолати шестиметрові дротяні загородження, заслін іспанських цивільних гвардійців (воєнізованої поліції) і опинитися на території Іспанії, а значить, і Євросоюзу, змогли 850 осіб. Подібні спроби були і раніше, але скільком нелегалам вдалося одночасно проникнути в Сеуту вперше. Спостерігачі пояснюють те, що трапилося, поряд з іншими причинами, ще й тим, що влада Марокко, яка досі стримувала міграційні потоки, “образилася” на ЄС.
Міграційний криза
Наплив африканців створив в Сеуті кризову ситуацію, розповів представник міської адміністрації Рафаель Фернандес Нуньєс. За його словами, центр тимчасового утримання іноземців, розрахований на 300 осіб, змушений зараз приймати 1400. Тому центр запросив допомогу у армії, яка надала намети, ковдри і польові кухні.
“За законами Іспанії і Євросоюзу, ми не можемо без рішення суду видворяти нелегалів. А розгляди вимагають багато часу”, – пояснив Нуньєс. І додав, що африканці, які перебувають у Сеуті, відносяться в основному до народу фульбе. Це громадяни Камеруну, Сенегалу, Буркіна Фасо, Беніну та інших країн Західної Африки.
У них немає ні воєн, ні будь-яких серйозних конфліктів, тому мова не йде про осіб, які мають право на притулок. Однак ці люди зазвичай приховують своє громадянство, тому видворити їх просто нікуди. “Ми змушені переправляти їх на Піренейський півострів, де вони опиняються на волі і відправляються далі – до Франції, Німеччини та Великої Британії”, – констатував представник адміністрації Сеути.
Західно-сахарський фактор
Чому наплив мігрантів трапився саме зараз? Відповідаючи на це запитання, професор політології мадридського Центру політичних досліджень Артуро Ортега Крус зазначив, що причин декілька. Це в першу чергу скупчення в Марокко тисяч африканців, які поспішають переправитися в Європу, побоюючись, що скоро подібна можливість буде “обмежена через Brexit і посилення міграційної політики Євросоюзу”.
По-друге, продовжив експерт, в останні місяці у Марокко виникли розбіжності з ЄС. Суд Євросоюзу в минулому грудні піддав ревізії угоду про економічне співробітництво з Рабатом. Він вирішив, що цей договір не поширюється на Західну Сахару і її прибережні води, які Марокко вважає своїми, а міжнародна спільнота – спірною територією.
Адже на неї претендує західно-сахарський Фронт ПОЛІСАРІО. Таким чином, суд ЄС практично позбавив марокканців доходів від надання європейським країнам права лову риби біля берегів цієї території.
Конфлікт уже погашений?
Марокканський міністр сільського господарства і морського рибальства Азіз Ахеннуш заявив на початку лютого іспанському агентству EFE, що “ЄС недостатньо цінує” зусилля Марокко щодо стримування міграційних потоків, які обходяться його країні “дуже дорого”. Аналогічним чином не раз висловлювалася і марокканська преса.
З огляду на подібні заяви, професор Ортега Крус припускає, що марокканські жандарми отримали наказ послабити контроль на кордоні з Сеутою саме для того, щоб Європа “більше цінувала Марокко”. Втім, на думку професора, цього можна було не робити, оскільки представники Євросоюзу з січня ведуть інтенсивні переговори з Рабатом, щоб “знайти компроміс”.
І схоже, що вирішення кризи не за горами, вважає співрозмовник DW. Так, остання спроба африканців проникнути на іспанську територію, розпочата в ніч на 22 лютого, провалилася. Марокканські жандарми діяли як ніколи ефективно. Це дозволило прем’єр-міністру Іспанії Маріано Рахою заявити, що ЄС “пов’язують з Марокко чудові відносини”, а прориви африканців в Сеуту пояснювалися не навмисною бездіяльністю Рабату, а лише “прорахунками в боротьбі з нелегальною імміграцією”.
Віктор Черецький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас