Бюджет участі — коли сам можеш вирішити, на що витратити гроші міського бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет участі — коли сам можеш вирішити, на що витратити гроші міського бюджету

Казна та Політика
357
Зазвичай міська влада сама вирішує, на що витратити гроші, а ти потім ламаєш ноги на темних вулицях — бо вона вирішила, що меру потрібно купити нову машину. Нещодавно в Україні з’явився інструмент, який дозволяє кожному запропонувати проект для розвитку міста та отримати фінансування. Він називається бюджет участі.
У 1980-х роках у Бразилії придумали, як мешканці можуть самі облаштовувати життя своїх міст: самостійно голосувати за те, на які цілі будуть витрачені гроші з бюджету. Адже громада знає свої потреби часто навіть краще, ніж міські чиновники. Їхній приклад наслідували півтори тисячі міст по всьому світу.
Місто виділяє гроші, якими розпоряджаються безпосередньо городяни
У Польщі виділяють до 3,4% місцевого бюджету, а в деяких бразильських містах можуть віддати для цього 20%. І мешканці вирішують, які ідеї на ці гроші здійснити. У бразильському місті Порту-Алегро 100% міських інвестицій направляються на розгляд жителів.
Як формується звичайний місцевий бюджет?
Бюджетний процес в Україні — процедура складна і тривала. Протягом тижня після складання Кабміном проекту закону про Державний бюджет Мінфін повідомляє місцеві органи виконавчої влади про можливі обсяги дотацій з центральної казни. Виходячи з цих показників і показників доходів, на місцях формують проекти рішень про місцеві бюджети. У двотижневий термін після прийняття основного закону місцеві адміністрації приймають проекти своїх бюджетів.
Ти сам можеш запропонувати проекти і проголосувати за проекти інших
Єдиного механізму формування бюджету участі ні — в більшості держав немає відповідних законів. Це ініціатива місцевої влади або місцевого самоврядування. Є лише базовий принцип: рішення приймаються на найнижчому рівні, ближче до громадян. Наприклад, у Варшаві міський бюджет участі розділений між 18 мікрорайонами, кожен з яких формує свої ініціативи. Фінанси для реалізації ідей надходять із доходів місцевої громади.
Жителі міста протягом певного терміну представляють місту свої ініціативи: облаштувати парк, відремонтувати дорогу, утеплити школу або інші, корисні на їх погляд. Потім вони проходять первинну перевірку і виставляються на голосування жителів. Після цього йде етап голосування. Проекти, які перемогли на голосуванні, обов’язково будуть реалізовані. Чиновники не мають права вносити в них зміни або відкладати.
Бюджет участі формує громадянське суспільство і дозволяє контролювати фінанси
Через кілька років після створення концепції, в Бразилії 200-300 тисяч жителів взяли участь в громадських обговореннях та ініціативах. У Польщі в голосуваннях беруть участь до 40% жителів міста. В перший рік використання бюджету участі у місті Лодзь цивільний сектор зареєстрував понад 900 різних проектів. Це породжує у людей ініціативність, вони починають відчувати відповідальність, з’являється бажання змінити місто на краще.
В Україні бюджет участі є вже в 20 містах
В Україні бюджетів участі з’явилися в 2015 році. Тоді Фонд польсько-українського співдружності представив проекти бюджету владі Чернігова, Черкас та Полтави. Зараз польські експерти проводять тренінги, семінари та конференції серед жителів різних міст. В результаті бюджет участі є вже в 20 містах України, і ще 13 готуються.
У Києві міська адміністрація виділила 50 млн гривень — до 1 млн на проект. Цікаво, що голосування за проекти в столиці було електронним: з допомогою BankID, картки киянина або електронного цифрового підпису. Переможцями стали 62 проекти, серед яких: відкриття політехнічної лабораторії в КПІ, створення набережної біля річки Либідь та оснащення русанівського масиву відеокамерами.
***
Твоя міськрада тупо пиляє бабло і не розуміє, на що потрібно витрачати гроші в першу чергу? Допоможи їй — проголосуй за проекти, подані в рамках бюджету участі. Чим більше міст охопить ця ідея, тим більше українці зможуть вплинути на рішення важливих проблем.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас