Україна хоче перейти на електронні гроші, коли чиновники декларують купу готівки - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче перейти на електронні гроші, коли чиновники декларують купу готівки - Bloomberg

Фінтех і Картки
1613
Видання пише про проблеми української фінансової сфери з довірою. Українським банкам не вистачає довіри потенційних вкладників. Незабаром після того, як Україна обмежила готівкові розрахунки для того, щоб вивести частину економіки з сірої зони, голова її податкової служби сказав, що він не довіряє свої заощадження банкам в країні. Так чиновник виправдав задекларовану купу готівки в різних валютах, загальна вартість якої становить 1,8 мільйона доларів.
Про це пише Bloomberg, додаючи, що українські чиновники не можуть подати приклад громадянам і переконати їх довірити заощадження банкам.
Потенційні вкладники бояться, що їхні гроші не будуть в безпеці в електронному вигляді. Тим часом, від Франкфурта до Нью-Делі уряди з різним успіхом намагаються переконати людей відмовитися від готівки. Це пояснюється тим, що країни намагаються запобігти нелегальним операціям і ефективніше збирати податки. Через виснажливу ​​війну українська державна скарбниця потребує допомоги.
“Наша мета – скоротити тіньову економіку за допомогою електронних платежів”, – сказав Руслан Кравець, який очолює проект “безготівкової економіки” Нацбанку України. Видання нагадує, що Нацбанк минулого місяця обмежив готівку сумою в 50 тисяч гривень. Це третина від того, що можна було витратити готівкою до цього часу. Очікується, що дефіцит бюджету в цьому році не перевищить 3% ВВП.
Офіційні підрахунки вказують на те, що на тіньові операції припадає третина 90-мільярдної економіки. Незважаючи на назву “безготівкового” проекту Нацбанку, паперові гривні навряд чи зникнуть в найближчому майбутньому. Українці отримують половину своїх доходів в електронному вигляді, але витрачають в основному готівку, навіть коли йдеться про купівлю дорогих речей, таких як житло або автомобіль.
Хоча довіра до банків поступово відновлюється, більш ніж 60 кредиторів закрилися на піку рецесії 2014-2015 років, а війна на Донбасі продовжує змушувати нервувати вкладників. Одним з індикаторів, на який орієнтується Кравець, є співвідношення готівки до ВВП. В Україні на початку 2017 року воно становить 13,6%, в той час як в Польщі цей показник дорівнює 9,5%, а в Норвегії – ще на два відсотки менше.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас