Максим Пархоменко: бізнес після 3200, або яких штрафів варто побоюватися роботодавцям цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: бізнес після 3200, або яких штрафів варто побоюватися роботодавцям цього року

Казна та Політика
1521
З початку поточного року уряд підготував для пересічних українців нові зміни, згідно з якими мінімальний оклад працівника збільшується до 3200 гривень на людину. Однозначно, ці нововведення позитивно вплинуть на пересічних громадян, але як будуть відчувати себе роботодавці після таких змін?
Стимулюватимуть підприємців до чесної оплати праці передусім введені на початку поточного року зміни в трудовому кодексі, а саме збільшення розмірів штрафів.
Так, якщо після 1 січня під час перевірки інспектором буде виявлено, що роботодавець не оформив фактично працюючого співробітника, штраф складе близько 96 тис. гривень за кожного співробітника. Такі ж суми штрафів передбачені за такі порушення:
  • оформлення працівника на половину робочого дня, при його фактичному завантаженні на повний день;
  • за затримку заробітної плати більше ніж на один місяць;
  • якщо роботодавець виплачує оклад без єдиного соціального внеску та супутніх податків, іншими словами, виплачує зарплату в конвертах.
Варто сказати, що за різними оцінками, на даний момент рівень зарплат у конвертах варіюється від 40 до 60 відсотків, в цілому по країні. Але чи так це насправді? Досить складно отримати точну статистику щодо такого делікатного питання…
Звісно, великі компанії, а також державні підприємства й служби у цілому, як і раніше, будуть в чисту оплачувати роботу своїм співробітникам.
Але, чи не збільшиться серед малого та середнього бізнесу число тих, хто для оптимізації податків буде навпаки намагатися обходити правила?
Дана тенденція не нова для наших реалій. Українець давно знає, що не варто сподіватися на державу, а тим більше справно платити податки.
Також за останні 20 років чиновники не запропонували громадянам жодного прикладу витрачання податків, виходячи з якого ми відчули б різницю.
Пенсійна реформа не привела до очікуваного результату, запропонована державою накопичувальна система зовсім не викликає довіри. Багато українців все більше переходять на приватні накопичувальні програми в страхових компаніях або у пенсійних фондах.
Виходячи з цього, цілком виправданим є повна або часткова відмова від сплати податків з окладів.
І незважаючи на це, підвищення штрафів свідчить про те, що чиновники не придумали нічого кращого, ніж підвищити свої фіскальні вимоги. Адже збільшити розмір податків або штрафів легше, ніж провести реформу.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас