Як з вигодою купувати за кордоном і на зарубіжних сайтах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як з вигодою купувати за кордоном і на зарубіжних сайтах

Фінтех і Картки
2798
Якщо ви перебуваєте за кордоном: у відрядженні, на відпочинку, в діловій поїздці або з метою шопінгу, – банківська картка стає не тільки зручним, але і необхідним атрибутом.
Незамінною річчю, яка надає своєму власникові значні вигоди в порівнянні з традиційним розрахунком готівкою. А саме:
  • У разі втрати картки можна замовити в банку видачу готівки або оформити тимчасову картку в банках-партнерах міжнародних платіжних систем.
  • Конвертація коштів у валюту країни перебування здійснюється автоматично.
  • Гроші на картці не потребують декларування при виїзді за кордон.
  • Додаткові послуги, наприклад, страхування при виїзді за кордон.
При оплаті гривневою карткою за межами України або при здійсненні покупки на закордонних інтернет-сайтах банк конвертує необхідну для проведення платежу суму гривень у валюту розрахунку.
Умови конвертації у різних банків відрізняються, тому для того, щоб визначити, карткові продукти яких банків дозволяють отримувати найбільшу економію при розрахунках за кордоном, необхідно враховувати курс банку з конвертації для банківських карт і комісію банку за конвертацію.
Курс конвертації встановлюється кожним банком самостійно, тому найкращими будуть карткові продукти тих банків, які пропонують своїм клієнтам найбільш низький курс конвертації гривні в євро і долари.
Як правило, банківська комісія за конвертацію за платіжними картками становить 1-1,5%. Таким чином, при оплаті карткою суми 1000 доларів банківська комісія становитиме від 275 до 412 грн. Деякі банки, такі як ПРАВЕКС-БАНК, Приватбанк та УкрСиббанк, комісію за конвертацію зі своїх клієнтів не стягують.
 
Крім того, курс конвертації банку і курс блокування коштів на картковому рахунку в деяких банках може відрізнятися.
Наприклад, курс конвертації банку становить 27,5 грн/дол., а курс блокування – 27,8 грн/дол. Гроші на рахунку можуть бути «заморожені» від кількох днів до кількох тижнів – до моменту повного завершення розрахунків з банком-нерезидентом.
За цей час валютний курс може змінитися не в кращій бік, і вартість покупки зросте. Чим менший термін блокування коштів на картковому рахунку, тим менше ризиків втрат коштів для клієнта банку через зміни валютного курсу. Найкраще, якщо курс конвертації і курс блокування банку однакові, а час блокування коштів мінімальний.
Курси валют для банківських карт станом на 03.02.17 р.
За підрахунками нашого порталу, найнижчі курси конвертації за кредитними картками за 2016 рік, як в доларах США, так і в євро, у ПРАВЕКС-БАНКУ. Варто також відзначити, що при використанні пакету послуг La Famiglia від ПРАВЕКС-БАНКУ користувач отримує економію до 70 копійок на 1 доларі і до 90 копійок на 1 євро при розрахунку за кордоном або при купівлі на зарубіжних сайтах.
Використовуючи дані про курси конвертації банків, можна розрахувати витрати в гривні при оплаті картою покупки на суму 1000 доларів:
Як з вигодою купувати за кордоном і на зарубіжних сайтах
З десяти наведених банків найбільш економним для користувача виявився картковий продукт La Famiglia від ПРАВЕКС-БАНКУ. При здійсненні оплати карткою на суму 1000 доларів за кордоном або на іноземному інтернет-сайті списана ПРАВЕКС-БАНКОМ гривнева сума становитиме 27 300 грн, в той час як середній рівень витрат по досліджуваним банкам становить 27 900 грн, а максимальний – 28 220 грн.
Продукт La Famiglia від ПРАВЕКС-БАНКУ виявився найбільш корисним завдяки спеціальному курсу обміну валют для банківських карт і відсутності комісії банку за конвертацію. А курс конвертації за картками дорівнює курсу купівлі валюти в касі банку.
Оскільки пакет La Famiglia від ПРАВЕКС-БАНКУ став переможцем нашого дослідження, зупинимося на ньому більш докладно. Отже:
- ПРАВЕКС-БАНК надає послугу повернення Tax Free – повернення ПДВ при купівлі товарів за кордоном. Правильно оформивши форму Tax Free про здійснені покупки і засвідчивши її на митниці, в ПРАВЕКС-БАНКУ можна отримати повернення ПДВ до 20% від вартості покупки.
- На залишок коштів на картці нараховується додатковий дохід завдяки високим відсоткам.
- Пакет послуг La Famiglia дає можливість туристичної страховки на користувача пакета і членів його сім’ї, розмір страхового відшкодування до 50 тис. євро.
- Також La Famiglia включає медичну страховку для всієї родини, страхова сума до 30 тис. грн на рік.
- І нарешті, користувачі пакета La Famiglia отримують можливість оренди сейфа в ПРАВЕКС-БАНКУ протягом 1 року за половину вартості.
***
Ми розглянули, як банківські карти дозволяють економити при оплаті за кордоном або при купівлі на іноземних інтернет-сайтах. Найбільш економним і економічно вигідним виявився пакет послуг La Famiglia від ПРАВЕКС-БАНКУ.
Однак остаточний вибір карткового продукту, як і інших банківських послуг, залишається за споживачем. Перед тим, як зробити свій вибір, ретельно вивчайте як перелік послуг, що надаються, так і надійність самого банку.
Андрій Іщук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас