Чи може імміграція нашкодити економіці США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може імміграція нашкодити економіці США

Світ
361
Як для нації іммігрантів, Америка надто сильно намагається обмежити кількість експатів, – пише видання The New York Times. Перший закон про обмеження в’їзду в Америку для громадян більшості країн Азії в 1924 році підписав президент Калвін Кулідж. Крім того, він ввів нову систему квот на в’їзд у країну. Ці постанови були переглянуті в 1965 році, а закон про імміграцію набув більш м’яких формулювань. Втім, риторика Трампа, яка стверджує, що громадяни мусульманських країн загрожують національній безпеці Штатів, а іммігранти забирають робочі місця у корінних американців, спровокувала новий виток політичних дискусій про міграцію.
Цього разу обговорення підкріплюються припущеннями деяких експертів про те, що іммігранти підривають життєздатність Америки, привносячи культурні відмінності і підриваючи соціальні норми.
Раніше подібні ідеї активніше поширювалися в Європі, яка, до настання кризи мігрантів, рідко стикалася з експатами з бідних країн. Тепер же такі уявлення докотилися і до Америки. Все більше людей починають вважати, що іммігранти “розмивають” американську культуру і продуктивність.
Ідею посилення мігрантської політики підтримують і деякі економісти. Так, Джордж Борхас у своїй книзі зазначає, що мігранти, які прибували в країну раніше, були більш ефективними, порівняно з тими, хто приїжджає зараз.
Цілком можливо, що в Білому домі керуються схожими уявленнями. В такому випадку, можна припустити, що імміграційна політика США може стати набагато суворішою, ніж вона є на сьогоднішній день.
Насправді те, що експати привносять у суспільство деякі зміни, почасти правда. Так, дослідження, проведене в 2006 році економістами Раймондом Фішманом і Едвардом Мігелем, показало, що дипломати з корумпованих країн (таких, як Єгипет і Пакистан), частіше нелегально залишаються в Нью-Йорку, ніж їхні законослухняні колеги з Австралії і Норвегії.
Багато досліджень також доводять, що імміграція не завжди позитивно позначається на суспільстві. Так, соціолог Роберт Патнем, розповідаючи про користь міграції, відзначив і її негативну сторону, яка полягає у стримуванні розвитку та нарощення соціального капіталу. Також, за словами Джорджа Борхаса, розрив у заробітній платі між іммігрантами і корінними жителями сьогодні досить великий. Це стає причиною того, експати витрачають набагато більше часу на адаптацію, що, в свою чергу, знижує їхню продуктивність.
Та не можна не зазначити, що велика кількість іммігрантів позитивно впливає на обсяги виробництва і продажів. Крім того, фахівці, які приїхали в США, збільшують рівень проникнення інновацій, уповільнюють старіння робочої сили і стають каталізатором розвитку ринку праці.
Так чи інакше, але припущення про те, що іммігранти знижують рівень продуктивності у країні, нічим не підкріплені. Більше того, питання про те, чи існує певний пороговий рівень, після якого мігранти починають завдавати реального збитку економіці і наскільки США близькі до цього порогу, залишаються відкритими.
Сьогодні немає підстав вважати, що США досягли критичного рівня мігрантів. Дані досліджень говорять про те, що країни, які акумулюють представників багатьох культур і національностей, у кінцевому підсумку багатші, продуктивніші й інноваційніші від тих, хто закриває кордони. Те ж саме стосується і окремих регіонів.
Майкл А. Клеменс, співробітник Центру глобального розвитку, та Лант Притчетт зі Школи Кеннеді при Гарвардському університеті, стверджують, що ніякого взаємозв’язку між кількістю мігрантів з бідних країн і зростанням продуктивності в багатих країнах не простежується. Крім того, наприклад в Америці сьогодні зберігаються досить сильні обмеження на імміграцію.
Таким чином, міграційна політика Трампа, найімовірніше, не зможе докорінно змінити ситуацію, але може спровокувати сплеск націоналізму, що, в свою чергу, матиме наслідки.
Інна Сєвєрова
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас