Ціна на пальне: на скільки зросте в 2017 році - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на пальне: на скільки зросте в 2017 році - експерт

Енергетика
1933
2017 рік почався з підвищення цін на пальне: на 2,8% у січні порівняно з груднем. У короткостроковій перспективі ціни продовжать зростати, вважає експерт.
З початку 2017 року розцінки зросли на 50-60 коп за літр. На даний момент зберігається потенціал для росту ще на 0,5-1 грн”, — говорить директор ТОВ “Консалтингова група А-95” Сергій Куюн.
За його словами, основна причина — відкладене грудневе підвищення цін, викликане рішенням ОПЕК знизити видобуток нафти. Це рішення було прийнято у листопаді 2016 року. Першим на нього в грудні відреагував оптовий ринок, а роздрібні ціни не змінилися.
Є й інша причина подорожчання. З 2017 року скасовано 5-відсотковий податок з роздрібних продажів, але пропорційно збільшено базовий акциз на нафтопродукти. Зараз він стягується на кордоні або в місцях виробництва, тоді як в 2016 році він стягувався з заправок. “Для легальної частини ринку, крім способу адміністрування, нічого не змінилося. Для нелегальної ж частини, а вона становила близько 50% ринку, ситуація змінилася”, — зазначає експерт.
Якщо раніше акциз з роздрібних продажів нелегали могли не платити, то зараз вони втратили таку можливість, бо змушені купувати пальне вже з цим податком. У зв’язку з цим дешевий сегмент почав дорожчати, хоча преміальний сегмент теж не залишився осторонь. За словами Куюна, ціни на скраплений газ, зростання популярності якого зумовлене низькою ціною в порівнянні з бензином, в січні подешевшав на 50 коп за літр через надлишок ресурсу на ринку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас