Банки скоротили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки скоротили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування

Кредит&Депозит
338
Платоспроможні банки за четвертий квартал 2016 року скоротили заборгованість перед Національним банком України (НБУ) за кредитами рефінансування на 5,058 млрд грн, або 18%, – до 22,995 млрд грн, повідомляється на веб-сайті регулятора.
За даними НБУ, основна сума кредиту на 1 січня 2017 року становила 22,57 млрд грн.
“Більшість банків, що мають стабілізаційні кредити або кредити для підтримки ліквідності, протягом четвертого кварталу зменшили свою заборгованість перед НБУ, один банк погасив її повністю, два банки – наростили”, – повідомляє Нацбанк.
В цілому за минулий рік загальна заборгованість платоспроможних банків перед НБУ скоротилася на 27,9 млрд грн.
Нацбанк нагадує, що з середини 2015 року не надає банкам стабкредити, а використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців.
“Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків. Всі банки, які на такий тендер подають заявки і надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично. Високоліквідні застави роблять такі кредити безризиковими”, – відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас