Мінімальні зарплати в Євросоюзі: від двох сотень до двох тисяч євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінімальні зарплати в Євросоюзі: від двох сотень до двох тисяч євро

Світ
1420
Найбільші в Євросоюзі мінімальні розміри оплати праці (МРОП) встановлені в Люксембурзі та Ірландії, найнижчі – в Болгарії і Румунії. При цьому зарплати в цих двох найбідніших країнах ЄС зросли за останнє десятиліття в два рази. Більш ніж на 60 відсотків збільшилися ставки в колишніх радянських республіках – Естонії, Латвії та Литві. Про все це свідчить добірка, опублікована 10 лютого європейським статистичним відомством Eurostat.
Величезна різниця між Західною і Східною Європою
Зіставлено дані тих 22 країн ЄС, в яких діють загальнонаціональні мінімальні зарплати. У шести країнах – Австрії, Данії, Італії, на Кіпр, в Швеції і Фінляндії – держава МРОП не встановлює. Показники країн, що не входять в єврозону, Eurostat перерахувало в євро.
Мінімальні зарплати в Євросоюзі: від двох сотень до двох тисяч євро
Взагалі розмір мінімальної заробітної плати мало свідчить про вартість кваліфікованої праці в даній країні, але зате він дозволяє судити про загальний рівень добробуту, оскільки позначає нижчу планку оплати найманих працівників. Отже, з 1 січня 2017 року їм в Люксембурзі платять не менше 1 999 євро на місяць, а в Болгарії – 235 євро.
Таким чином, розкид в доходах в Євросоюзі як і раніше величезний. В даному випадку він становить майже 1 до 9. Щоправда, якщо врахувати рівень цін і тим самим купівельну спроможність населення, то фактичний розрив між Болгарією і Люксембургом становить 1 до 3, підрахував Eurostat. Як би там не було, представлені дані показують, що в Західній Європі мінімальні зарплати в рази перевищують МРОП в колишніх соцкраїнах Східної Європи.
Мінімальні зарплати в Євросоюзі: від двох сотень до двох тисяч євро
І навіть в Португалії, найбіднішій з західноєвропейських країн, роботодавці зобов’язані платити своїм співробітникам більше (650 євро), ніж належить за законом працівникам в Естонії (470 євро), що має найвищу ставку на сході континенту.
Виняток становить Словенія (805 євро), що входила раніше в соціалістичну Югославію, а тепер впритул підійшла за МРОП до Іспанії (826 євро). Вельми показово, що в Греції після шести років депресії запропонована законом мінімальна зарплата все ще вища (684 євро), ніж у всіх країнах Східної Європи і навіть ніж у Португалії.
Щоправда, Греція – єдина з розглянутих 22 країн ЄС, в якій МРОП в порівнянні з 1 січня 2008 року не зріс, а знизився (на 14%). У всіх інших державах Eurostat зафіксувало зростання, причому найчастіше досить значне.
Так, в Болгарії мінімальний розмір оплати праці збільшився менш ніж за десять років на 109%, в Румунії – на 99%, в Словаччині – на 80%, в Естонії – на 69% і в Латвії – на 65% (для порівняння, в Люксембурзі – на 27%).
Таким чином, розрив в мінімальних зарплатах на заході і сході Євросоюзу поступово скорочується.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас