Корупціонери-невдахи. На чому найчастіше горять чиновники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупціонери-невдахи. На чому найчастіше горять чиновники

Кримінал
1079
Київські чиновники все частіше стають фігурантами кримінальних справ. Про це ЗМІ стало відомо з реєстру судових рішень. Попадаються чиновники не тільки на хабарах, але і на великих махінаціях з бюджетними коштами. У яких сферах посадові особи найбільше нагрівають руки.
Махінації з землею
У 2016 році на підставі аудитів роботи структур і КП, підпорядкованих мерії Києва, відкрито 96 кримінальних справ, розповів нам перший заступник глави КМДА Геннадій Пліс. В рамках цих справ керівникам підприємств пред’явлено 22 підозри, шістьох глав КП оголосили в розшук, до суду направлено дев’ять кримінальних справ. Найчастіше, як дізналися «Вести» з реєстру судових рішень, чиновники попадаються на махінаціях з землею. Один з останніх випадків — затримання начальника відділу департаменту земельних ресурсів під час отримання хабара у розмірі 40 тис. грн. Таку суму вона вимагала за вирішення питання про укладення договору оренди ділянки землі з Київрадою.
Вимагання
Також київських чиновників звинувачують у вимаганні. Наприклад, співробітників департаменту міського благоустрою підозрюють у вимаганні грошей у підприємців. Згідно з матеріалами справи, інспектори вимагали плату від керівників газозаправних станцій взамін на те, що їм не заважатимуть працювати.
Таким чином вони збирали по 60 тис. грн «данини» з керівників мережі за кожні дві заправки. Крім того, під підозрою в корупційних діях опинився головний спеціаліст відділу контролю за благоустроєм КМДА. Як видно з досудових матеріалів, у період з березня по травень 2016 року посадовець неправомірно отримав 90 тис. грн для себе та третіх осіб. Як кажуть у мерії, основна проблема цього КП пов’язана з тим, що там дуже низькі зарплати.
«Інспектори, які отримують близько 3000-3500 грн, на 100% ефективними бути не можуть», — сказав радник мера Дмитро Білоцерківець. До речі, протягом останніх років було звільнено більше половини інспекторів міста і районів.
Розкрадання коштів дітей-сиріт
У реєстрі навіть є випадок, коли чиновники КМДА «погоріли» на розтраті коштів, виділених для сиріт та інвалідів. Як розповіли нам в прокуратурі Києва, зловмисники безпідставно внесли в офіційні документи завищені суми за оплату навчання студентів з числа інвалідів, сиріт та дітей з малозабезпечених сімей. В подальшому на підставі вказаних підроблених документів на рахунку одного із столичних університетів з бюджету міста було перераховано понад 870 тис. грн, які в подальшому були привласнені керівництвом університету.
Данина з бізнесу
Ще один вид злочинів чиновників — «данина» з бізнесу. Приміром, співробітники департаменту реклами КМДА систематично трясли підприємців, збираючи з них «данину» за бездіяльність при виявленні порушень, а також допомагали в оформленні документів на розміщення вивісок та рекламних конструкцій.
«Досудовим слідством встановлено, що головний спеціаліст відділу реклами департаменту містобудування, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з начальником вказаного відділу та начальником відділу демонтажів КП «Київреклама», вимагав 6 тис. грн щомісяця за непроведення демонтажів зовнішньої реклами на декількох магазинах», — йдеться в постанові суду. Втім, незважаючи на це, ніхто з фігурантів справи покарання не поніс.
Неіснуючі послуги
Керівництво КП «Київводоканал» майже два роки перераховували гроші, отримані за надання комунальних послуг фіктивним фірмам за неіснуючі послуги. Як значиться в реєстрі судових рішень, за цей час керівники підприємства вивели через рахунки фіктивних фірм 18 млн грн за «колекторські послуги» послуги, які фактично не надавалися. Подібними махінаціями чиновники займалися протягом двох років. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на термін від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна з обмеженнями у працевлаштуванні.
Торги на користь “своїх”
Посадові особи Голосіївської РДА реалізували схему розкрадання бюджетних коштів при проведенні конкурсних торгів, чим завдали збитків міському бюджету в розмірі 6,7 млн грн. Згідно з матеріалами справи, під час проведення одним з управлінь райадміністрації і підконтрольним їй КП конкурсних торгів переможцями ставали так звані свої комерційні структури. Згідно з умовами укладених договорів, ці товариства проводили ремонтні роботи на об’єктах комунальної власності району, в тому числі і з ремонту автодоріг.
“Ми боремося”
У самій мерії кажуть, що велика кількість кримінальних справ з’являється завдяки роботі департаменту внутрішнього аудиту, створеного при Кличку. І при цьому кількість справ стає менше. Так, в 2015 році, порівняно з 2016-му, таких справ було на вісім більше.
Водночас Ярослав Юрчишин, директор українського відділення міжнародної організації по боротьбі з корупцією «Transparency International Україна», заявив, що за час мерства Віталія Кличка говорити про суттєве зменшення рівня корупції в Києві не можна. «У нас немає прозорого механізму, щоб бачити роботу КМДА. Заяви Кличка про боротьбу з корупцією, швидше за все, передвиборча риторика. І до речі, створення Антикорупційного штабу при КМДА відбулося не на початку діяльності Кличка, а тільки за місяць до виборів. Це відповідь на громадський запит. Адже кияни вважають, що найбільша проблема — це корупція», — сказав Юрчишин.
Богдан Приходько, Антон Дранник
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас