Які ТОП-банки сформували найменше резервів під кредити (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які ТОП-банки сформували найменше резервів під кредити (інфографіка)

Кредит&Депозит
1998
Формування резервів під кредитний портфель – основна причин збитковості українських банків у 2014-2016 рр. Тому часто банки намагалися й намагаються «креативити», щоб приховати реальну якість кредитного портфелю та, відповідно, мінімізувати потребу в докапіталізації.
Здебільшого, чим вищий у банків показник покриття резервами кредитного портфелю, тим гірший їх фінансовий результат. Щоправда, є нюанс. Різні банки з різною швидкістю формували резерви.
Хтось – переважно в 2014-2015 рр., що зрештою дозволило вийти в «плюс» вже в 2016 році (скажімо, Райффайзен Банк Аваль). Хтось активізувався в минулому році (Приватбанк, Укрсоцбанк тощо). А комусь активно резервуватися доводилося і в 2014, і 2015, і 2016 році (Промінвестбанк, ВТБ Банк тощо).
Водночас є група банків, у яких показник резервування кредитного портфелю на 01 січня 2017 року не те, що в рази, а подекуди навіть на порядок нижчий, ніж у середньому по ринку.
І якщо у випадку окремих банків (переважно із західним капіталом) це можна пояснити або специфікою бізнесу (наприклад, роботою на ринку цінних паперів), або в цілому більш консервативною політикою управління ризиками, то у випадку низки інших банків (переважно з приватним українським капіталом) виникають різні питання й припущення (див. таблиці нижче).
Які ТОП-банки сформували найменше резервів під кредити (інфографіка)
Водночас не факт, що абсолютно всі з нижче наведених банків з українським капіталом, які у верхній частині таблиць, «креативлять» з резервами. Принаймні, заступник глави НБУ Дмитро Сологуб заявляв, що за результатами стрес-тесту НБУ був приємно здивований якістю кредитного портфелю окремих фінустанов з вітчизняним капіталом. Уже не кажучи, що окремі банки могли продавати проблемні кредити або ж виводити їх за баланс на пов`язані структури.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас